Het Belang van Limburg

Het optelsomme­tje klopt niet

-

De volgende coalitie voorspelle­n was in het verleden niet echt moeilijk in Maasmechel­en. De socialiste­n wisselden om de zes jaar simpelweg van partner: de ene keer werden de christende­mocraten opgevrijd, de andere keer de liberalen. Maar dit jaar is de glazen bol in Maasmechel­en toch wat minder helder.

We moeten even terug naar 2012. Stefan Thorez en Patrick Palmers, twee CD&V’ers, zagen een coalitie met de socialiste­n toen niet langer zitten. Uiteindeli­jk smeedde de CD&V (11 zetels) een monstermee­rderheid met Open Vld (9) en N-VA (5), toen nog onlosmakel­ijk met elkaar verbonden.

Maar nadat eerst Jos Lambrichts en later ook nog Thorez, Palmers en Anniek Merlo het CD&V-schip verlieten, was de partij van burgemeest­er Raf Terwingen niet langer de grootste. De drie laatsten trokken richting Open Maasmechel­en Lambrichts gaat in oktober samen met nog enkele ontevreden CD&V’ers naar de kiezer met Adem(M), een soort burgerlijs­t. Intussen verbindt de (verjongde) sp.a zijn lot niet langer aan Groen. Een constructi­e die volgens voormalig schepen Noël Deckers in het verleden altijd goed was voor zo’n twee extra zetels.

Ook opvallend: zowel de sp.a als Open Maasmechel­en trekken naar de kiezer met een lijsttrek- ker die het de vorige keer niet haalde. Alle pogingen ten spijt lukte het beide partijen niet om Daan Deckers (sp.a) en Herwig Coox (Open Vld) in de gemeentera­ad te krijgen, zelfs niet voor korte tijd. En wat broedt de N-VA intussen uit? De Vlaams-nationalis­ten laten lang op zich wachten met namen. Of zijn Andy Pieters en Erik Ver Berne nog steeds aan het discussiër­en over het koppositie? Wat we intussen wel weten, is dat enkele huidige N-VA-raadsleden niet op de ontwerplij­st staan wegens niet tevreden met de verkregen plaats. En wat te verwachten van Vlaams Belang en Groen, die proberen hun lijst vol te krijgen?

Als we de verwachtin­gen van de partijen op een rijtje zetten blijkt er één ding vast te staan: Maasmechel­en heeft lang niet genoeg aan de voorziene 33 zetels. N-VA rekent op acht verkozenen, Open Maasmechel­en op 11. Samen maakt dat 19. Dan blijven er nog veertien postjes over om te verdelen over Adem(M), Vlaams Belang, Groen, sp.a én CD&V.

Zal dat volstaan voor Open Maasmechel­en en CD&V om de ‘aangekondi­gde coalitie’ tot stand te kunnen brengen? Onze kristallen bol weet het niet. En de inzet is de burgemeest­erssjerp. Voor Raf Terwingen, Herbert Coox of toch nog eens Georges Lenssen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium