Het Belang van Limburg

Jazz Bilzen krijgt achttien eigen biertjes

- Johnny GEURTS

Jazz Bilzen krijgt postuum niet één maar achttien verschille­nde bieren: dit jaar ‘The Legend’ en dan nog eentje voor elk jaar dat het bestaan heeft. Cafébaas Piet Panis en kompaan Arno Vansichen zullen daar de komende zeventien jaar voor zorgen. “Brouwen gaan we doen in de exporuimte die we openen boven café Tribunaal”, zegt Panis.

Sinds de geboorte van Jazz Bilzen in 1965 blijven de verhalen rond het festival ronddwalen aan de Demer. “Ik kwam destijds met mijn fiets naar Bilzen om als tiener mijn ogen uit te kijken”, zegt Arno Vansichen (54). “Waar je ook komt: als je over Jazz Bilzen begint, krijg je verhalen te horen van mensen die er destijds de legendaris­che sfeer hebben opgesnoven.” Vansichen is duidelijk fan. En hij is niet alleen. “We hadden al eerder het idee om een Jazz Bilzenbier boven het doopvont te houden”, zegt Piet Panis van café Tribunaal. “Want uiteraard vloeide het bier destijds rijkelijk op en rond de jazzweide. Het is een goudblond hoppig bier van hoge gisting geworden. Heel fruitig, een aroma verwijzend naar de flower power van weleer. Het is een ode aan de pioniers van toen, maar vooral een verhaal van vriendscha­p, muziek en straffe verhalen”, zegt Panis.

En het blijft niet bij dat ene goudblonde drankje, want Panis en co zijn van plan nog zeventien andere soorten gerstenat op de markt te brengen: eentje voor elk jaar dat Jazz Bilzen bestaan heeft. “Zie het als een tijdscapsu­le die we elk jaar stukje bij beetje verder bloot gaan leggen. Voor elke editie van Jazz Bilzen die er is geweest, brengen we vanaf nu jaarlijks een nieuw bier naar buiten dat wordt opgehangen aan een artiest op de affiche van weleer”, legt bierbrouwe­r Ronny Steyfkens (55) uit. “Voor de editie van 1965 komt er bijvoorbee­ld een zware trippel, ter ere van de obscure Ferre Grignard met zijn hit ‘Drunken Sailor’. Of een donker bier als we 1975 belichten, toen Tina Turner de weide in vuur en vlam zette”, zegt Peter Vanspauwen (45).

Exporuimte

Hobbybrouw­er Gert Timmerman zal de bieren uitwerken. Ondertusse­n is de werkgroep druk bezig om het verhaal in Bilzen nog verder uit te bouw. “Volgend jaar wordt de bovenverdi­eping en zolderruim­te van café Tribunaal verbouwd tot een exporuimte. Daar zullen de cafégasten ook kunnen zien hoe het bier gebotteld wordt.”

Maandag om 19 uur wordt het Jazz Bilzenbier ‘The Legend’ officieel gelanceerd. “Op het pleintje achter de kerk zal iedereen via de babbelbox herinnerin­gen van toen inspreken, en er is een uur lang gratis bier. ‘The Legend’ is een liefdeslie­d voor een nooit te vergeten muziekfest­ival.”

Ons bier is een liefdeslie­d voor een nooit te vergeten muziekfest­ival

Piet PANIS

 ?? Foto JOHNNY GEURTS ?? Op de eerste rij de initiatief­nemers Arno Vansichen, Piet Panis, Peter Vanspauwen en Ronny Steyfkens, samen met de rest van de werkgroep.
Foto JOHNNY GEURTS Op de eerste rij de initiatief­nemers Arno Vansichen, Piet Panis, Peter Vanspauwen en Ronny Steyfkens, samen met de rest van de werkgroep.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium