Het Belang van Limburg

“Het voelde aan als een ontdekking­stocht”

Antwerpena­ar brengt Limburgs erfgoed in beeld

- Chris NELIS

‘Limburg Ongefilter­d’. Zo heet het boek dat de Antwerpse fotograaf Nick Hannes heeft uitgewerkt in opdracht van het Provinciaa­l Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE). Daarin werden beelden van 122 erfgoedloc­aties uit onze provincie verwerkt. Om een verfrissen­d resultaat te krijgen deed de provincie een beroep op een niet-Limburger.

Niet toevallig werd het werk in Luca School of Arts in C-Mine voorgestel­d. “We zien dat erfgoed dat leeft ook blijft bestaan en groeikanse­n heeft”, zegt gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld). “Het vertelt ons wie we zijn en geeft ons een open blik op ons verleden. Daarom vonden we de tijd rijp om ons onroerend erfgoed uit 44 Limburgse gemeenten vast te leggen in beeld. In totaal hadden we 190 locaties die ons door alle gemeenten zijn aangereikt. Om die allemaal in beeld te brengen hebben we de Antwerpse foto- graaf Nick Hannes (44) aangetrokk­en. We hebben bewust voor een niet-Limburger gekozen om andere accenten en decors te krijgen dan degene die voor een Limburger vanzelfspr­ekend zouden zijn.”

14.000 kilometer

In de zomer van 2016 trok Hannes op pad. Een jaar en 14.000 kilometer later werd het laatste beeld gemaakt en kon de selectie beginnen. “Het voelde bij momenten aan als een ontdekking­stocht”, zegt Hannes. “Het zijn vaak de onbekende plekjes die mij het meest zijn bijgebleve­n. De Achelse Kluis bijvoorbee­ld vind ik heel innemend. Ik ben daar rondgeleid door de laatste pater. Ook kleine musea die in stand worden gehouden door vrijwillig­ers spreken mij aan. Ik denk bijvoorbee­ld aan De Slag der Zilveren Helmen in Halen of het Kamp van Beverlo. Ook C-Mine is geweldig. Mijn favoriete foto is die van de markt van Sint-Truiden. Niet zozeer door de locatie, maar omwille van het beeld op zich.”

→ ‘Limburg Ongefilter­d’ is uitgegeven door Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en verkrijgba­ar bij het PCCE (bestellen via pcce@limburg.be) en in de boekhandel.

Het zijn de onbekende plekjes die mij het meest zijn bijgebleve­n. De Achelse Kluis bijvoorbee­ld

Nick HANNES

 ??  ?? De markt van Sint-Truiden.
De markt van Sint-Truiden.
 ?? FOTO'S NICK HANNES ?? Bloesems in Haspengouw.
FOTO'S NICK HANNES Bloesems in Haspengouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium