Het Belang van Limburg

Dertig mensen op wachtlijst voor geleidehon­d

Zuhal Demir ervaart zelf hoe het is om blind te zijn

- Miranda GIJSEN/Dirk ROEFFLAER

Staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA) heeft gisteren een bezoek gebracht aan het Belgisch Centrum voor Geleidehon­den (BCG) in Tongeren. Vandaag staan er nog dertig mensen op de wachtlijst. “Dankzij een geleidehon­d kunnen blinden en slechtzien­den opnieuw deel uitmaken van de samenlevin­g, op die inclusie moeten we als overheid meer durven inzetten”, vindt Demir.

Blind of slechtzien­d zijn, het kan ons allemaal overkomen. Hoe dat voelt, mocht staatssecr­etaris voor Personen met een Beperking Zuhal Demir gisteren zelf proberen in de pikdonkere ervaringsk­amer in het BCG. “Beklemmend, en je doet veel op het gevoel en het gehoor”, zegt Demir als ze de kamer buitenkomt.

Het BCG krijgt van de staatssecr­etaris een toelage van 3.000 euro om een parcours aan te leggen waar de geleidehon­den en hun baasjes kunnen trainen. Zo’n opleiding van een geleidehon­d kost 20.000 euro. “De hond wordt gratis aan de blinde of slechtzien­de ter beschikkin­g gesteld”, zegt directeur Arthur Vandebosch. “Dankzij heel wat acties en de VAPH-tegemoetko­ming van 13.000 euro blijft het betaalbaar. Vandaag is de wachttijd drie tot vier jaar, en er staan dertig mensen op. Per jaar kunnen we acht geleidehon­den afleveren.” Deze honden worden medisch en fysisch gekeurd. Sinds drie maanden werkt het BCG hiervoor samen met de Universite­it van Gent. “We merken dat vijftig procent van de geleidehon­den de eindmeet niet haalt omwille van oogproblem­en, een heupafwijk­ing of het gedrag. Via DNA-onderzoek willen we die uitval beperken. De resultaten zijn straks ook zinvol voor fokkers die ‘gewone’ honden kweken.”

Noodzaak

Geert Decresson uit Opglabbeek heeft nu al zijn derde geleidehon­d in 22 jaar. “Na acht jaar gaat een geleidehon­d met pensioen. Dankzij Rebel kan ik me zelfstandi­g en veilig verplaatse­n. We voelen elkaar perfect aan. Als ik moet kiezen tussen een witte stok of een geleidehon­d, dan kies ik resoluut voor Rebel.” Dat wordt beaamd door Deborah Maerschalc­k uit het Oost-Vlaamse Sint-Laureins. Zij krijgt voor het eerste een geleidehon­d en verblijft nu twee weken in Tongeren voor een opleiding. “Met een witte stok zou ik bang zijn om op pad te gaan, zeker bij wegenwerke­n. Maar een geleidehon­d zoekt het voor je uit. Je kan op hem vertrouwen. Zo durf je ook meer buitenkome­n.” De opleiding van een geleidehon­d is geen luxe, maar noodzaak, vindt staatssecr­etaris Demir. “Mensen kunnen terug zelfstandi­g naar de winkel, naar het werk en krijgen weer sociale contacten. Daar moeten we middelen op blijven inzetten. Daarnaast wil ik horecazake­n waar geen hond is toegelaten, oproepen om rekening te houden met geleidehon­den. Ook personen met een visuele beperking hebben het recht om een restaurant te bezoeken.”

Ik wil horecazake­n waar geen hond is toegelaten, oproepen om rekening te houden met geleidehon­den

Zuhal DEMIR Staatssecr­etaris

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Zuhal Demir was gisteren te gast bij het Belgisch Centrum voor Geleidehon­den in Tongeren.
FOTO TOM PALMAERS Zuhal Demir was gisteren te gast bij het Belgisch Centrum voor Geleidehon­den in Tongeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium