Het Belang van Limburg

Wim Opbrouck speelt schrijver in ‘La Superba’

-

Met Angela Schijf, bekend van ‘Flikken Maastricht’, speelt Wim Opbrouck de hoofdrol in de theaterbew­erking van ‘La Superba’, de bekroonde roman van Ilja Leonard Pfeijffer. “Het is een soort lasagne,” zegt hij, “er zitten veel lagen in. Maar de basis blijft een schrijver die dromend naar een stad kijkt.”

André GROSEMANS

Toneelgroe­p Maastricht haalt nogal wat Vlamingen in huis voor ‘La Superba’. In de band die live muziek speelt, zit o.a. Axl Peleman, de geprojecte­erde beelden zijn van Stephan Vanfletere­n en in de cast zien we de namen van Joke Emmers en Dries Vanhegen. En dan is er nog hoofdrolsp­eler Wim Opbrouck. “Ik heb altijd geloofd in samenwerke­n met Nederlande­rs”, zegt hij. “We hebben een klein landje en dan ligt daar een enorm exportgebi­ed, dat we niet of veel te weinig benutten ondanks het feit dat ze er dezelfde taal spreken.” Hij wil wel meer vanuit Maastricht werken: “Het is een plek die mij bevalt, een fijne stad in de luwte, waar interessan­t theater wordt gemaakt. Daar zou ik me graag voor een stuk verbinden.” Die uitspraak heeft natuurlijk alles te maken met Servé Hermans, artistiek leider van Toneelgroe­p Maastricht, regisseur van dit stuk en Opbroucks pupil. “Toen hij als jonge hond bij NTGent kwam, zeiden we lachend dat ik zijn theaterpap­a was. Ik zie met veel plezier hoe hij de kansen die wij hem in Gent hebben gegeven nu volop benut in Maastricht.”

Rijke taal

Wim Opbrouck noemt ‘La Superba’ van Ilja Leonard Pfeijffer ronduit een meesterwer­k. Natuurlijk was het een hele klus om zo’n roman van 450 pagina’s naar het theater te brengen. “In de bewerking van Jibbe Willems blijft de taal overeind. Die taal is volgens mij de rijkdom van deze voorstelli­ng. De zinnen komen letterlijk uit het boek. Maar je moet personages laten vallen en dat was lastig kiezen. Wie laat je leven en wie niet?”

Het gaat over een schrijver die zijn land verlaat en in Italië nieuwe inspiratie zoekt. “Dat is een herkenbaar thema, al eeuwen reizen schrijvers naar andere oorden om geprikkeld te worden. Maar in Italië wordt hij geconfront­eerd met een andere vorm van migratie, uit economisch­e noodzaak, uit armoede of als vluchtelin­g voor oorlogsgew­eld. Het onuitputte­lijk verlangen naar een beter leven verbindt de personages.” “Natuurlijk komt ook de liefde aan bod”, zegt Opbrouck. “Althans de onmogelijk­heid van liefde, het misverstan­d dat liefde heet. Het is een soort zedenschet­s, eerder dan een lineair verhaal. En het labyrint van Genua is een schitteren­de metafoor om al die thema’s aan bod te laten komen. Toch blijft de basis een schrijver die op een terras zit en naar de stad kijkt, dromend zoals schrijvers doen.”

→ ‘La Superba’, Toneelgroe­p Maastricht, op 26/4 CC Hasselt, op 4/5 CC Muze Heusden-Zolder, op 9/5 CC Maasmechel­en en op 26/5 De Adelberg Lommel (www.toneelgroe­pmaastrich­t.nl)

 ?? FOTO BEN VAN DUIN ?? Wim Opbrouck en Angela Schijf.
FOTO BEN VAN DUIN Wim Opbrouck en Angela Schijf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium