Het Belang van Limburg

Kuifje tussen de Samoaanse dikkerds

-

het strafste tv-beeld van de week moest u wachten tot de laatste seconde van ‘Op Eén’, de nieuwste brok vlot infotainme­nt van Kobe Ilsen - euh - op Eén. Nadat magere Japanners en dikke Samoanen zich op de tonen van Nina Simones ‘Feelin’ Good’ in het zweet hadden gefitnest, zag je plots een zwaar obese man op een ziekenhuis­bed zitten. Zijn been verloren aan diabetes, maar toch met een flesje Sprite op het nachtkastj­e. Een akelig beeld dat bij de keel greep.

Aan straffe beelden geen gebrek in ‘Op Eén’. Van de met neon verlichte straten van de Japanse hoofdstad Tokio stond Ilsen in één knap gemonteerd­e wip op de stranden van het paradijsel­ijke Amerikaans Samoa in de Stille Oceaan. Het waren de eerste stops in Ilsens wereldreis die zestien landen aandeed. Respectiev­elijk het dikste en dunste land ter wereld, aldus Ilsen, die wou kijken hoe goed of slecht ons landje het deed in vergelijki­ng met de beste en slechtste leerling van de klas. De googelende medemens kwam er al snel achter dat het hier een leugentje om goede tv betreft: Noord-Korea staat immers op eenzame laagte in de rangschikk­ing van obesitasge­vallen per land. In die communisti­sche dictatuur woont slechts één dikke mens, en zelfs Tom Waes zou het niet aandurven om te vragen waarom dat zo is.

Soit, ‘Op Eén’ ging naar binnen als fastfood voor de ogen. Er is dan ook niemand op het Vlaamse scherm die met zo’n wijd open blik de wereld rondom hem kan induiken als Kobe Ilsen. Gedreven door de nodige verVoor ontwaardig­ing, zodra hij zag wat het gemiddelde dieet - een hamburger met nog een extra hamburger on the side - in het dikste land op aarde was. Ilsen bleek, getuige foto’s uit een gezettere jeugd, ook niet gezegend met slanke genen, en kon maar niet bevatten waarom ze die vuiligheid in hun mond staken. Het waren frappante beelden, als Kuifje tussen de Samoaanse dikkerds. Meteen de sterkte én zwakte van ‘Op Eén’: door te kiezen voor de verhalen van gewone mensen, ben je als kijker meteen mee. Maar een gewichtige uitleg waarom Samoanen zo dik zijn - of Japanners zo mager - kregen we niet. De enige experte van dienst was de vrouw met de slechtste job ter wereld: diëtiste op Samoa. Ilsen werd meteen gebombarde­erd tot haar troostende schouder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium