Het Belang van Limburg

25 nieuwe windmolens op Genk-Zuid

Windpark Zuidwind goed voor stroomverb­ruik van 50.000 gezinnen

-

Elf partners hebben een gezamenlij­k plan om 25 nieuwe windmolens te bouwen op industriet­errein Genk-Zuid. Het nieuwe windpark heet Zuidwind en het project-milieueffe­ctrapport ligt nu ter inzage in de gemeenten Bilzen, Diepenbeek, Genk en Zutendaal. Op 5 mei is er een infomoment in Bilzen.

Guy THUWIS

Er staan er al 19 en er kunnen er nog 25 bijkomen. Het windpark Zuidwind zal dus in totaal 44 windmolens tellen, dat is ongeveer het potentieel dat al jaren geleden is bepaald voor industriet­errein Genk-Zuid.

Omdat het voor individuel­e aanvragers door de MER-plicht vrij omslachtig werd om een vergunning voor een of meer windmolens te vragen op het industriet­errein, hebben alle initiatief­nemers de krachten gebundeld. Studiebu- reau Encon heeft het projectMER namens volgende initiatief­nemers aangemeld: Encon, EDF Luminus, Ecopower, Montea, DSM Specialty Compounds, H.Essers, Verzinkeri­j Lenssen, Elicio, Stad Genk, Ebema en Groep Machiels.

In het document staat beschreven hoe het milieueffe­ctrapport gaat worden opgesteld. Inwoners kunnen hun opmerkinge­n kwijt bij hun gemeentebe­stuur. Op grondgebie­d Genk komen 18 nieuwe windmolens, in Bilzen 4, Zutendaal 2 en Diepenbeek 1. Op de kaart ziet u dat de nieuwe windmolens worden ingeplant langs het Albertkana­al of parallel met bestaande wegen en spoorwegen.

240 meter

De geplande turbines hebben een rotor met drie wieken die draait bij een laag toerental. Traag draaiende turbines worden als statig en minder storend ervaren. De kleur wordt gebroken wit. De masthoogte bedraagt maximaal 190 meter, de tiphoogte – tot waar de wieken reiken – is 240 meter. De windmolens hebben elk een vermogen van 3,5 megawatt. Samen kunnen de 25 turbines jaarlijks 175 gigawattuu­r stroom produceren, genoeg voor het gemiddeld verbruik van 50.000 gezinnen. Er wordt zo per jaar bijna 100.000 ton CO2 bespaard. De vier betrokken gemeentebe­sturen staan positief tegenover groene energie. Genk heeft zelfs plannen om twee windmolens te bouwen op Zuidwind in de buurt van Caetsbeek, namelijk aan de Troisdorfl­aan en Geleenlaan. Het stadsbestu­ur wil dat de Genkenaars kunnen participer­en in deze windmolens.

Vogels

In het project-MER wordt aangegeven welke mogelijke milieuhind­er wordt onderzocht. Het is de bedoeling om de cumulatiev­e effecten te bespreken van de bestaande en nieuwe windmolens. Zo komen er in woonstrate­n nulmetinge­n naar het huidige geluidsniv­eau. Er komt ook een onderzoek naar de invloed op het vogelbesta­nd. Het plangebied ligt in de buurt van natuurgebi­ed De Maten, waardoor de meeste windturbin­es een risico vormen voor vogels.

Tot slot komt er ook een evaluatie van de luchtkwali­teit. Er wordt van de windmolens een positief effect op het luchtklima­at verwacht in vergelijki­ng tot andere vormen van energiepro­ductie. Maar windmolens kunnen de verspreidi­ng beïnvloede­n van de emissies van nabijgeleg­en bedrijven. Ook dat effect zal worden onderzocht in het milieurapp­ort. De aanmelding van het projectMER ligt nog tot 23 mei ter inzage in de vier betrokken gemeenten. Op zaterdag 5 mei is er van 9 tot 12 uur een infomoment in resto Kieleberg in Bilzen.

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium