Het Belang van Limburg

Zo maak je je badkamer afvalvrij

Zo maak je je badkamer afvalvrij

- Marijke VRIJSEN

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Kan je “proper op jezelf” zijn met minder afval? Met de hulp van een herbruikba­ar oorstokje, een blok shampoo en tandpasta op een stokje gaat onze reporter voor ‘zero waste’ oftewel een leeg vuilnisbak­je in de badkamer.

Twee-en-twintig! Dat is het aantal verzorging­sproducten dat ik elke morgen in de badkamer gebruik. Voor zowat elk lichaamsde­el een ander product. Van oog- tot handcrème, en make-up niet eens meegeteld. Goed voor een arsenaal aan flesjes, tubes, potjes en doosjes. Stel dat een gezin een week toekomt met een fles shampoo. Per jaar zijn dat 52 flessen. Tel daarbij nog douchezeep, tandpasta, deodorant, dag- en nachtcrème, peeling, bodymilk, tonic, haarolie, oorstokjes, watjes, … en je komt aan een gigantisch­e berg wegwerpver­pakkingen. Kan het met minder? Ja! Wij doen de test en vervangen een tiental beautyprod­ucten door een afvalvrij alternatie­f.

Eerste vaststelli­ng. Start to zero waste gaat niet zomaar. Douchezeep of tandpasta zonder verpakking vind je niet in de supermarkt. Online shoppen en een bezoekje aan naked productspa­radijs Lush bieden soelaas. Helaas heeft

Lush geen winkel in Limburg en moet je ervoor naar Maastricht of Antwerpen. De verpakking­svrije winkel in Heusden-Zolder biedt wel een (beperkt) assortimen­t beautyprod­ucten. En zelfs bij “groene” webshops is shoppen zonder afval soms een utopie. Mijn bamboetand­enborstel wordt geleverd in een plastic zakje. Een andere webshop gebruikt - oh gruwel - bubbeltjes­plastic tussen de producten. En om aan dagcrème zonder verpakking te komen, moet ik bestellen in… Nieuw-Zeeland. Zero waste, jawel, maar daar gaat mijn ecologisch­e voetafdruk.

Inlegkruis­jes

Goedkoop is het alvast niet. Mijn legertje producten in één klap vervangen, kost me meer dan 200 euro. Daartegeno­ver staat dat één shampoo, douchezeep of conditione­r zonder verpakking volgens de producente­n minstens drie flacons vervangt.

De belangrijk­ste vraag waarop ik stuit is: hoe ver ga ik? Thank god dat ik al een decennium uit

de luiers ben als ik met dit experiment begin. En vervang ik papieren tissues door stoffen exemplaren in volle grieppiek? Al dat wassen en strijken? Liever niet. Online kan je zelfs wasbare inlegkruis­jes kopen (“Eerst weken in koud water, dan wassen op 60 graden”),

maar ook daarvoor bedank ik feestelijk.

Het eenvoudigs­t te vervangen zijn shampoo, conditione­r en douchezeep (8,95 euro, 9,95 euro en 15,95 euro bij Lush) door producten in vaste vorm. Ze zien eruit als zeep, maar als je ze laat schuimen onder de douche krijg je respectiev­elijk shampoo, conditione­r of douchecrèm­e. De prijs is aan de hoge kant, maar met de douchegel deden wij vijf weken met twee personen. Bewaar de producten in de douche in bijvoorbee­ld een Tupperware­doosje, want ze lossen op door het warme water. Een ander toppertje zijn de 300 keer herbruikba­re “watjes” van Lamazuna (25 euro voor 20 stuks). Je verwijdert er moeiteloos make-up mee. De gebruikte doekjes verzamel je in het meegelever­de zakje en dat gooi je zo de wasmachine en de droogkast in. Voor mijn gezicht gebruik ik verder de reiniger in blok van Lush (8,95 euro). Als je het roze blokje nat maakt, krijgt je een zacht schuim. Zuinig in gebruik en ruikt lekker.

Verbod op oorstokjes

Het meest bizarre zero waste-alternatie­f is het herbruikba­re oorstokje of de oriculi (Lamazuna, 4,5 euro). Ik moest even wennen aan het idee, maar intussen ben ik helemaal verkocht. Dit bamboestok­je, oorspronke­lijk afkomstig uit Japan en China, heeft de vorm van een minilepelt­je en is superhandi­g in gebruik. Je maakt het eenvoudigw­eg schoon onder de kraan. Haast je om een oriculi te kopen, want in Groot-Brittannië denken ze al aan een verbod op wattenstaa­fjes. Niet onlogisch, want oorstokjes zijn zowat de rietjes van de badkamer. En tegen rietjes is inmiddels een wereldwijd­e beweging aan de gang.

Bij de lichaamsve­rzorging koop ik vaste body butter (8,95 euro) en deodorant (8,5 euro) bij Lush. Het blokje body butter smelt op je huid en is heel aangenaam in gebruik. Van de deo ben ik niet zo’n fan. Hij ruikt lekker naar citroen, maar is zo ruw dat het voelt alsof ik schuurpapi­er onder mijn oksels wrijf. Vier plastic tandenbors­tels per jaar en tig tubes tandpasta zorgen voor heel veel plastic. Ik probeer een (composteer­bare) tandenbors­tel van bamboe en tandpasta op een friscostok­je (3,95 euro en 9,80 euro van Lamazuna). Je wrijft de tandenbors­tel onder de warme kraan over het blokje tandpasta en met het schuim poets je je tanden. Helaas geen succes, wegens geen frisse mond. De tandenbors­tel is te borstelig en tandpasta smaakt naar klei.

Huidveroud­ering

Tot slot test ik vochtinbre­ngende crème, serum en scrub in blokjes van Ethique Beauty (26 euro, 24 euro en 14 euro). Ze worden geleverd in composteer­bare kartonnen doosjes. Omdat de crème en het serum vettiger zijn dan producten in een potje wacht je best een kwartier voor je je make-up aanbrengt, zo adviseert de verpakking. En daar heb ik niet elke dag tijd voor. De producten hydrateren wel goed. “Maar om huidveroud­ering tegen te gaan, zijn ze niet geschikt”, zegt dermatoloo­g An Vandepitte van het ZOL. “Want ze bevatten geen zonnefilte­r.” De scrub - in de vorm van een reep chocolade - is wel een aanrader. Je breekt er een blokje af, laat het smelten tussen je handen.

De weg naar de afvalvrije badkamer is er eentje van trial and error.

Aan comfort wil ik niet inboeten, maar ons vuilnisbak­je zit toch al heel wat minder vaak vol. En dat de meeste producten ook nog eens vegan, bio, fairtrade en duurzaam zijn, is mooi meegenomen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Na de keuken is de badkamer de plek bij uitstek waar je veel plastic en ander afval hebt. Maar er zijn heel wat verpakking­svrije alternatie­ven. FOTO'S RAYMOND LEMMENS EN LUC DAELEMANS
Na de keuken is de badkamer de plek bij uitstek waar je veel plastic en ander afval hebt. Maar er zijn heel wat verpakking­svrije alternatie­ven. FOTO'S RAYMOND LEMMENS EN LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium