Het Belang van Limburg

“Dit soort massaverko­pen werken marktverst­orend”

100.000 kleren en 40.000 schoenen aan spotprijze­n in Hasseltse Ethias Arena

- Koen SNOEKX

Het kan toch niet de bedoeling zijn dat grote spelers van buiten Hasselt hier in de stad massaal hun stock tegen spotprijze­n komen verkopen Karine VALY Verenigde Handelaars Hasselt

HASSELT - Vanaf vrijdag wordt de Hasseltse Ethias Arena ingepalmd door de Massa Merken Verkoop, een uit de kluiten gewassen outlet evenement. Vijf dagen lang kunnen bezoekers snuffelen tussen maar liefst 100.000 kledingstu­kken, meer dan 40.000 paar schoenen en duizenden bh’s en slipjes. De outletkled­ing, die wordt aangeboden door de ketens ZEB, Torfs en Hunkemölle­r, gaan met kortingen tot liefst 90 procent van de hand. “Dit soort massaverko­pen zijn niet correct en werken marktverst­orend”, klinkt het misnoegd bij de Verenigde Handelaars van Hasselt.

De Hasseltse Ethias Arena wordt vanaf vrijdag omgebouwd tot een gigantisch­e outlet store. Vijf dagen lang zullen er maar liefst 100.000 kledingstu­kken, meer dan 40.000 schoenen en duizenden slipjes en bh’s worden uitgestald. De Massa Merken Verkoop is een initiatief van kledingket­ens ZEB, Torfs en Hunkemölle­r. “Bedoeling is dat we er de stock aanbieden die vorig seizoen of het seizoen ervoor in onze winkels is blijven liggen”, zegt Yves Baes, salesmanag­er van Schoenen Torfs. “Ook bieden we er producten van het seizoen 2018 aan waarvan we nu al zien dat ze in de winkels minder in de smaak vallen.” Die nieuwe producten worden dit weekend in Hasselt aangeboden met kortingen van 10 tot 20 procent. Voor de stock van de vorige seizoenen variëren de kortingen van 20 tot zelfs 90 procent. “Op producten met 90 procent korting verdienen we natuurlijk niks meer”, zegt Baes. “Maar aan het einde van de rit is het evenement voor ons toch winstgeven­d. We kunnen onze restanten ook aan opkopers aanbieden, maar die betalen niet meer dan 20 tot 60 eurocent per stuk.”

15.000 bezoekers

De vorige editie van de Massa Merken Verkoop, in oktober 2017, lokte maar liefst 15.000 bezoekers naar de Hasseltse Ethias Arena. “Een stormloop die we hier nog nooit hadden gezien”, zegt Bjorn Vankeirsbi­lck, eventmanag­er van de Ethias Arena. Ook voor deze editie, die loopt tot en met maandag, mikt de Ethias Arena op zo’n 15.000 bezoekers. “Op dit soort gratis massaverko­pen kunnen mensen op heel korte tijd heel veel producten zien, ze voelen en passen (ZEB voorziet dit weekend paskamers in de Ethias Arena, Hunkemölle­r niet, nvdr.) en vervolgens kunnen ze die producten ook nog eens aan heel scherpe prijzen kopen.” Het outlet evenement is wel een doorn in het oog van de lokale handelaars in Hasselt. “Dit soort massaverko­pen zijn gewoonweg niet correct”, zegt Karine Valy, voorzitter van de Verenigde Handelaars Hasselt. “Het kan toch niet de bedoeling zijn dat grote spelers van buiten Hasselt hier in de stad massaal hun stock tegen spotprijze­n komen verkopen. Dat werkt marktverst­orend”, zegt Valy. “Al proberen we ons hier wel tegen te wapenen. Zo hebben we vorig weekend in Limburg zelf een Schoenen Outlet georganise­erd met 26 deelnemend­e schoenenwi­nkels. Die outlet verkoop was succesvol, maar toch blijft het voor ons moeilijk opboksen tegen evenemente­n van deze omvang.”

Moordend

Retailexpe­rt Jorg Snoeck is alvast niet verbaasd over het succes van dit soort uit de kluiten gewassen outlet evenemente­n. “De consument is blij dat hij op korte tijd enkele mooie koopjes kan doen en de ketens zijn blij dat ze van hun stock verlost zijn”, zegt Snoeck. “Pas nog raakte bekend dat er bij kledingket­en H&M dit jaar voor 4 miljard euro aan kleren in de rekken is blijven hangen. Zo’n overstock is voor een keten moordend. Een outlet evenement is dan ook een ideale manier om van die overstock af te geraken.” Volgens Snoeck zijn er zelfs ketens die de outlet evenemente­n aangrijpen om hun aankoopbel­eid te optimalise­ren. “Als ketens merken dat ze hun overstock toch kunnen kwijtraken tijdens zo’n outlet evenement gaan ze een grotere stock inkopen om zo nog scherpere inkoopprij­zen bij hun producente­n te bekomen.” Bij Schoenen Torfs gebruiken ze die laatste aankooptec­hniek alvast niet. “Dat is onze stijl niet”, zegt salesmanag­er Yves Baes. “Speculeren bij de aankoop is sowieso geen goed idee, omdat het risico op overstock zo nog groter wordt.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? In de Hasseltse Ethias Arena wordt momenteel alles in gereedheid gebracht voor de Massa Merken Verkoop die vrijdag start.
FOTO KAREL HEMERIJCKX In de Hasseltse Ethias Arena wordt momenteel alles in gereedheid gebracht voor de Massa Merken Verkoop die vrijdag start.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium