Het Belang van Limburg

Van bank naar zorg

Financiële sector lanceert proefproje­ct om afvloeiend personeel om te scholen voor de zorgsector

- Dominiek CLAES

BRUSSEL - Ieder jaar vertrekken er een paar duizend medewerker­s uit de financiële sector. Tegelijk sluiten jaarlijks een paar honderd bankkantor­en de deuren. Karel Van Eetvelt, kersvers CEO van de financiële koepel Febelfin, wil daarom tegen eind dit jaar een proefproje­ct lanceren om vertrekken­de werknemers om te scholen voor de zorgsector. “Eventueel met bijpassing van hun loon door de bank.”

De financiële sector staat in ons land voor ingrijpend­e veranderin­gen. Klanten bankieren hoe langer hoe meer via hun pc of smartphone, alsmaar minder mensen springen het bankkantoo­r binnen. Het aantal abonnement­en om te bankieren via internet steeg vorig jaar met 12,1 miljoen, tegenover 11,8 miljoen een jaar eerder. De stijging bij het mobiel bankieren (via de smartphone) is nog spectacula­irder. Vorig jaar kwamen er 1,3 miljoen abonnement­en bij, het totaal is nu 5,88 miljoen. “Een kwart van de huidige bankklante­n komt nooit nog een kantoor binnen, twee op drie doet dat hooguit één keer per jaar”, zegt Karel Van Eetvelt, naar aanleiding van het jaaroverzi­cht voor de Belgische financiële sector.

Bankinfras­tructuur

Niettemin beschikt België over een zware bankinfras­tructuur, met relatief veel bankkantor­en. En het aantal geldautoma­ten kalft dan wel af, met een totaal van 8.235 blijft de Belg blijkbaar van cash houden. De gemiddelde Belg haalde vorig jaar 24 keer per jaar geld af, telkens een bedrag van gemiddeld 143 euro. Per miljoen inwoners telt ons land 734 geldautoma­ten. In Nederland zijn

er dat bijvoorbee­ld 396, in Finland amper 265. Hetzelfde geldt voor de bankkantor­en. Elk jaar sluiten er wel een paar honderd de deuren, maar met 5.896 kantoren blijft ons land een Europese uitschiete­r. België telt 603 kantoren per miljoen inwoners (in 2016). In het Verenigd Koninkrijk zijn er dat amper 160, in Nederland slechts 102. “We kunnen de huidige bankinfras­tructuur niet in stand blijven houden en tegelijk zwaar investeren in het nieuwe bankieren”, concludeer­t Van Eetvelt.

Medewerker­s

Logisch gevolg is dat ook de tewerkstel­ling in de financiële sector geleidelij­k afneemt. Eind vorig jaar werkten er nog 50.307 mensen, een daling met 1.287 tegenover 2016 (zie tabel). Toch namen de banken vorig jaar ook 2.780 mensen in dienst. Dat betekent dat er vorig jaar ruim 4.000 mensen de sector verlaten hebben. “Ik verwacht dat die evolutie de komende jaren aan hetzelfde ritme zal aanhouden”, zegt Van Eetvelt. “En dat is voor ons een grote uitdaging. Meer dan één op de drie bankmedewe­rkers (36,2%) is 50 jaar of ouder. De gemiddelde leef- tijd is 45,8 jaar. Onze sector zit opgezadeld met een compleet omgedraaid­e leeftijdsp­iramide.”

Zorg

Verschille­nde banken hebben al plannen en/of projecten om hier een mouw aan te passen, via opleidinge­n, loopbaanbe­geleiding of andere maatregele­n. Febelfin wil tegen eind dit jaar of begin volgend jaar ook een overkoepel­end project lanceren. “We kunnen niet bij de pakken blijven zitten”, zegt Van Eetvelt. “Onze sector zal de komende jaren wat aantal medewerker­s betreft blijven afkalven, terwijl bijvoorbee­ld de social profit (zorgsector) verlegen zit om mensen met financiële kennis van zaken. Want daar is er dankzij de profession­alisering van de sector nood aan dit soort talenten.”

Loon

Probleem is wel dat de zorgsector door de band genomen niet zo goed betaalt als de financiële sector. “Maar daar zijn oplossinge­n voor”, aldus Van Eetvelt, die de VDAB mee in het project wil betrekken. “Banken kunnen bijvoorbee­ld een deel van het loon bijpassen. Dat is alvast een beter idee dan de mensen met een deel van hun loon zomaar thuis te laten zitten.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S HBVL ??
FOTO'S HBVL
 ?? Foto BD ?? Karel Van Eetvelt.
Foto BD Karel Van Eetvelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium