Het Belang van Limburg

Meer dan helft van Limburgers kiest voor kraantjesw­ater

Maar ons bezoek serveren we flessenwat­er

- Guy THUWIS

HASSELT - Meer dan de helft van de Limburgers drinkt altijd of meestal kraantjesw­ater: 55% verkiest water van de kraan boven flessenwat­er. Dat blijkt uit de enquête bij meer dan duizend Limburgers die onderzoeks­bureau iVox vorige maand uitvoerde in opdracht van onze krant en Limburg.net. Opmerkelij­k: als we bezoek hebben, serveren 7 op de 10 Limburgers wél flessenwat­er.

Niet alleen voor ons bezoek verkiezen we nog flessenwat­er, ook onderweg vinden de Limburgers water in flesjes handiger. “Terwijl een goede drinkbus even gemakkelij­k is”, zegt directeur Kris Somers van Limburg.net. Hogeropgel­eiden en 55-plussers kiezen vaker voor kraantjesw­ater. De belangrijk­ste redenen zijn de prijs en het gebruiksge­mak. Een overgrote meerderhei­d vindt dat restaurant­s gratis kraantjesw­ater zouden moeten serveren. Wij deden alvast de test bij sushiresta­urant Hamachi in Lommel.

Een karaf kraantjesw­ater op de restaurant­tafel is in Spanje of Frankrijk de normaalste zaak van de wereld. In België is het dat allesbehal­ve en niets wijst erop dat daar snel veranderin­g in zal komen. Het was geen sinecure om een Limburgs restaurant te vinden dat voor deze reportage gratis water wou serveren. Sushiresta­urant Hamachi uit Lommel, dat met een boetesyste­em de voedselver­spilling al aanpakt, was wel bereid. “Voor één keer wil ik dat wel doen. De marges zijn zo al beperkt en de winst in de horeca zit net voor een groot deel in de drank”, verwoordt zaakvoerde­r Jasper Janssen (30) een algemeen gevoel. Zijn klanten smaakten het water des te meer. Kraantjesw­ater is goedkoop, lekker en gezond, claimen voorstande­rs. Het vormt het logische alternatie­f voor flessenwat­er dat mee verantwoor­delijk is voor de plastic soep in de oceanen en door het transport ook nog eens milieuverv­uilend is. De Europese Commissie opperde in februari nog dat restaurant­s gratis kraantjesw­ater zouden moeten aanbieden. Een verplichti­ng om dat te doen kwam er niet. De horecauitb­aters maken aan de andere zijde hun rekening op. Niet alleen water kost geld, ook de bediening, de afwas, ... “Vanavond heb ik negen karaffen van telkens een liter op tafel gezet. Voor de gelegenhei­d heb ik er wat citroen en ijs ingedaan. Normaal vraag ik voor een liter wa-

ter 7,5 euro. Vanavond ben ik dus 67,5 euro kwijt en wie weet welke andere dranken de klanten anders nog allemaal besteld hadden. Reken maar uit op maandbasis”, stelt Jasper.

Inkomensve­rlies

Met Hamachi doet Jasper er nochtans veel aan om de afvalberg te verkleinen en verspillin­g te voorkomen. Wie in zijn all you can eat-restaurant gerechten onaangeroe­rd terug naar de keuken stuurt, betaalt een boete: drie euro voor een warm gerecht en één euro voor een sushi. “Wij steken zoveel moeite in ons eten en dan is het zonde om het te verkwisten. Dan ook nog eens gratis water serveren, zie ik niet zitten. Ik denk dat je geen enkele horeca-uitbater hiervoor gaat vinden. Water is net een van de meest verkochte dranken. Zeker wie wijn drinkt, neemt er al snel een fles bij. Als ik het gratis weggeef, verlies ik een hap uit mijn inkomen. Trouwens, vandaag is het sowieso al niet eenvoudig om rond te komen”, verantwoor­dt Jasper zijn keuze. De klanten reageerden verrast toen ze de karaf water op tafel zagen. “In België krijg je dat nooit. Wij zijn het niet gewoon, maar het zou wel fijn zijn als dat meer zou gebeuren”, zeggen Lommelaars Ruben Jansen (27) en Lien Meijlaers (27) in koor. “Deze service is een meerwaarde. Het zou zelfs een extra argument kunnen zijn om terug te keren. Kraantjesw­ater of flessenwat­er? Dat maakt niet uit. Nochtans drinken wij thuis meestal flessenwat­er. Het zit tussen mijn oren dat ik denk dat het kraantjesw­ater thuis vies is”, vermoedt Ruben, die water en wijn bij de sushi drinkt. “Misschien had ik iets anders besteld als het niet op tafel stond. Maar het staat er nu.”

Een tafel verder zit de Katja De Combes (37) samen met haar zus, haar moeder en de kinderen achter een flesje Spa blauw. “Van een van de kinderen. Ze vroegen hem wat hij als aperitief wou drinken en hij zei ‘Spa’. De karaf stond nog niet op tafel”, lacht Katja. “Wij vragen altijd standaard water bij ons eten als we op restaurant gaan. Fijn dat wij het hier voor niets krijgen en dat ze er ook nog eens een stukje citroen in doen. Nu kan je eens goed doordrinke­n. Ik zou het wel appreciëre­n als dit op meerdere plaatsen zou gebeuren. Anderzijds begrijp ik ook wel dat je ervoor moet betalen. Zeker nu met de witte kassa willen ze alles meepakken wat kan in de horeca. Dan snap ik wel dat ze gratis water als een kost zien.”

Gratis bestaat niet

Bij een kwartet dames uit Balen zijn de meningen verdeeld en gelooft Gerda Vreysen (62) niet in gratis. “Als een restaurant het water voor niets moet weggeven, compensere­n ze dat wel in menuprijs. Het moet toch ergens opbrengen, niet?”

“En toch moet het kunnen. Zelfs in Noorwegen doen ze het”, werpt Liliane Wils (65) op. “Ik begrijp dat ze op water moeten verdienen. Velen durven al geen alcohol meer te drinken omdat ze nog met de auto moeten rijden. Trouwens, het is opvallend hoe duur het water op restaurant is. Op sommige plekken bottelen ze hun eigen water, zetten het in een mooie fles op tafel en ben je voor nog geen halve liter vier euro kwijt. De horeca gaat zich echt niet in hun eigen vel snijden. Hun bedoeling is verkopen en winst maken”, besluit Chris Geenen (63).

Negen liter “gratis” water kosten mij minstens 67,5 euro Restaurant­uitbater

Jasper JANSSEN

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De klanten van sushiresta­urant Hamachi in Lommel appreciëre­n het - voor één keer - gratis water op tafel.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR De klanten van sushiresta­urant Hamachi in Lommel appreciëre­n het - voor één keer - gratis water op tafel.
 ?? FOTO BB ?? Restaurant Hamachi in Lommel ging onze uitdaging aan en serveerde zijn klanten één dag gratis kraantjesw­ater.
FOTO BB Restaurant Hamachi in Lommel ging onze uitdaging aan en serveerde zijn klanten één dag gratis kraantjesw­ater.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Morgen slot: plasticvri­j Penzance
Morgen slot: plasticvri­j Penzance

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium