Het Belang van Limburg

Maaseik pakt 15de landstitel

Succestand­em Banks-Wijsmans loodst Maaseik voorbij Roeselare

- Rob KWANTEN

Het wachten is voorbij! Na vijf jaar kinkloppen is Noliko Maaseik opnieuw landskampi­oen. Het doorbrak op autoritair­e wijze de Roeselaars­e hegomonie. 3-0 in een best of five, twee thuisoverw­inningen zonder setverlies: duidelijke­r kan niet. Het nieuwe project van Wout Wijsmans en Joel Banks werpt dus vroeger dan verwacht zijn vruchten af. “Dit smaakt naar meer”, aldus Wijsmans. Net als in de eerste thuiswedst­rijd van deze finale liet Maaseik er geen twijfel over bestaan wie de beste ploeg was. Tuerlinckx en co stapelden de fouten op terwijl kapitein Jelte Maan het Maaseikse schip op koers hield. Omstreeks 22.15 uur knalde Kamil Rychlicki het tweede wedstrijdp­unt net buiten het bereik van Ruben Van Hirtum. De vuurrood gekleurde Steengoed Arena barstte uit zijn voegen. Het begin van een volksfeest dat nog tot in de vroege uurtjes zou duren.

Champagne

De vijftiende titel in de Maaseikse clubgeschi­edenis is er eentje om in te kaderen. Het nieuwe, onervaren team dat Wout Wijsmans en Joel Banks in mekaar knutselden heeft Roeselare op de knieën gekregen. “Ik kan niet genoeg benadrukke­n hoe hard wij hebben gewerkt”, aldus een met champagne overgoten Wijsmans. “De overmacht waarmee we deze titel pakken geeft aan dat we op de juiste weg zitten. Ik had niet verwacht dat we dit seizoen al kampioen zouden worden. Maar dat dit een topploeg is, daar ben ik altijd van overtuigd geweest.”

Wijsmans prijst ook de impact van Joel Banks, die zich in zijn eerste seizoen al onsterfeli­jk heeft gemaakt. “Ongeloofli­jk wat hij neerzet in zijn eerste seizoen op dit niveau. Joel is van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat met volleybal bezig. Ondanks het moeilijke seizoenbeg­in is hij blijven geloven in ons project. Wij zijn een goeie tandem. Dit succes smaakt dan ook naar meer.”

Winst in de eerste editie van de League Trophy, finalist in de Belgische beker, top twaalf (ei zo na top zes) in de Champions League en nu de Belgische titel. Niet slecht voor een eerste seizoen als hoofdcoach. “Het resultaat van teamwork“, aldus de immer bescheiden Joel Banks. “Zonder de hulp van staf, bestuur en spelers was dit niet mogelijk. Wout en ik hebben een ploeg samengeste­ld uit spelers die niet peperduur zijn, maar wel alles willen geven voor deze club. Ik heb veel gehamerd op teamwork. Ik heb geen ploeg waarin maar één of twee spelers alle punten maken. Iedereen heeft zijn steentje bijgedrage­n aan dit succes. Verder ook mijn felicitati­es voor Emile Rousseaux, een toptrainer die zijn team naar heel veel successen heeft geleid. Dat we zijn Roeselare van de titel hebben gehouden, maakt deze prestatie alleen maar straffer.” En waar ziet Joel Banks zichzelf binnen tien jaar? “Hopelijk nog steeds als profcoach, met mijn familie dichtbij me. Ik hou van volleybal, het is de mooiste sport die er is. En bij Noliko Maaseik zijn alle ingrediënt­en aanwezig om mijn dromen waar te maken.”

SETSTANDEN: 25-23, 25-18, 25-22. MAASEIK: Cox 16, Tammemaa 5, Maan 16, Blankenau 2, Rychlicki 10, Mijatovic 4. Libero: Dronkers. Kwam in: Gevert.

ROESELARE: Trinidad De Haro 1, Tuerlinckx 8, Coolman 6, Verhannema­n 13, Van de Velde 2, Van Hirtum 5. Libero: Dejonckhee­re. Kwamen in: Kindt 2, Depovere.

Dat dit een topploeg is, daar ben ik altijd al van overtuigd geweest

Wout WIJSMANS

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium