Het Belang van Limburg

Eurofighte­r belooft oefencentr­um voor piloten in Kleine-Brogel

Concurrent Amerikaans­e F-35 trekt nadrukkeli­jk Europese kaart

- Jan BEX

HASSELT - Als de Belgische regering de F-16 vervangt door de Eurofighte­r Typhoon, komt er in Kleine-Brogel een simulatie- en oefencentr­um voor piloten, goed voor veertig bijkomende jobs. Dat zegt de Brit Anthony Gregory, campagnedi­recteur voor Eurofighte­r in een gesprek met de redactie. Hij spreekt over 19 miljard euro aan economisch­e voordelen. Eurofighte­r wil ook mee-investeren in twee innovatiec­entra inzake 3D-print.

HASSELT - “Eurofighte­r heeft in haar aanbod voor België ook een simulatie- en oefencentr­um voor piloten op de basis van Kleine-Brogel, goed voor 40 rechtstree­kse jobs.” Ook voor Limburg zijn er interessan­te economisch­e deals mocht de Belgische regering de F-16 vervangen door de Eurofighte­r Typhoon. Dat is samen met de F-35 nog in de reguliere competitie. Al ligt de Franse Rafale nog op de loer.

Belgische specialist­enteams beoordelen intussen in alle beslotenhe­id de twee overblijve­nde offertes op zeven kernvragen. In de loop van mei zouden ze klaar moeten zijn met hun huiswerk. Daarna moet minister Vandeput met dat huiswerk naar de regering. Of de regering zal trancheren na het grote zwijgen binnen Defensie over een mogelijke levensduur­verlenging van de F-16’s, is de vraag. Niet uitstellen en toch aankopen voor 3,6 miljard zal gevoelig liggen in de publieke opinie. Maar er is ook die NAVO-top van 11 en 12 juli in Brussel. Een moment om aan de partnerlan­den, Amerika voorop, te tonen dat België beloftes nakomt en wel investeert in haar leger.

Lobby

Intussen zit de lobbymachi­ne voor het aanprijzen van gevechtsto­estellen in haar laatste rechte lijn. Het schandaal rond de verzwegen F-16-studies van Lockheed Martin komt de rechtstree­kse concurrent niet slecht uit. Eurofighte­r grijpt dat momentum. Zeker als de dure en nog altijd niet stabiele F-35 van Lockheed Martin aanhoudend grossiert in slechte pers.

Achter het gevechtsvl­iegtuig Eurofighte­r Typhoon zit een Europees consortium, een samengaan van het Europese Airbus, het Britse BAE Systems en het Italiaanse Leonardo. In Europa vliegen er zo’n 500 Typhoons, wereldwijd zijn er dat in het totaal 623. Qua schaalgroo­tte wel minder dan het F-35 programma dat op termijn een vloot van 3.500 vliegtuige­n voorziet, op voorwaarde tenminste dat de bestelling­en ook effectief binnenkome­n. Want er zijn intussen landen die afhaken, onder meer Canada.

Europese troefkaart

Het is het Britse BAE Systems dat de Belgische offerte opvolgt. Bij dat lobbywerk hoort ook een rondje krantenred­acties. Ook de krant van het hinterland van minister Steven Vandeput. “We nodigen België uit om in te stappen in een nadrukkeli­jk Europees programma”, zegt de Brit Anthony Gregory, campagnedi­recteur voor Eurofighte­r bij BAE Systems.. “De Eurofighte­r is de logische brug naar Europa. Als Macron en Merkel een Europees gevechtsvl­iegtuig van de toekomst willen ontwikkele­n, dan zit Eurofighte­r uiteraard mee aan tafel. Idem voor het Europese defensiepr­ogramma Pesco. En waar de vluchtgege­vens van de F-35 eigendom blijven van de Amerikanen, willen wij onze technologi­e en expertise in research en ontwikkeli­ng juist delen met België. Met die toegang tot nieuwe kennis kan de Belgische economie zich verder ontwikkele­n.”

En de Brexit dan? Gregory: “Nu werken we voor 100 procent met bedrijven uit de EU. Na een Brexit zou dat nog altijd 75 procent zijn.”

Kleine-Brogel en Lummen

Eurofighte­r heeft het over 19 miljard economisch­e voordelen mocht België voor de Typhoon kiezen. “Het Eurofighte­r-programma werkt nu al voor 670 miljoen euro per jaar samen met 170 Belgische bedrijven. Die 19 miljard gaat over groei en nieuwe investerin­gen, niet over al bestaande samenwerki­ngen.” Daarmee verwijst Gregory naar het Franse Rafale-bod buiten competitie van 20 miljard compensati­es. Daarin zijn bestaande projecten wel inbegrepen. Sterker, Dassault Aviation dreigde zelfs te desinveste­ren mocht België niet voor de Rafale kiezen.

Zo voorziet Eurofighte­r o.m. 860 miljoen euro voor een genetwerkt simulatie- en oefencentr­um voor Eurofighte­r Typhoon-piloten. “Dat centrum zouden we in Kleine-Brogel willen ontwikkele­n. Dat centrum zou goed zijn voor 40 bijkomende jobs”, aldus Anthony Gregory.

Ook wil Eurofighte­r mee investeren in twee innovatiec­entra inzake 3D-print, een aan elke zijde van de taalgrens. Gregory: “Aan Vlaamse zijde kijken we daarvoor uit naar samenwerki­ng met Vlaanderen en andere industriël­e partners. Dat centrum zou een wereldleid­er moeten worden in 3D-printing. Sabca Lummen zou daarvoor een kandidaat kunnen zijn. Dat werkt immers al voor Airbus.”

Wij willen onze technologi­e en expertise in research en ontwikkeli­ng delen met België. Met die toegang tot nieuwe kennis kan de Belgische economie zich verder ontwikkele­n

Anthony Gregory

 ?? FOTO HBVL ?? De Brit Anthony Gregory, campagnedi­recteur voor Eurofighte­r, kwam naar onze redactie om de offerte van zijn bedrijf te promoten.
FOTO HBVL De Brit Anthony Gregory, campagnedi­recteur voor Eurofighte­r, kwam naar onze redactie om de offerte van zijn bedrijf te promoten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium