Het Belang van Limburg

Schuld van Aldi

- Door Dominiek Claes

De staking bij Lidl is de schuld van de grote concurrent Aldi? Het zou zo maar eens kunnen. De twee prijsvecht­ers zijn al een tijdje geleden begonnen met een ingrijpend programma om hun winkels in een nieuw jasje te steken. Lidl stak het vuur aan de lont door het aanbod van de winkels uit te breiden, onder meer door vers brood en gebak op de plank te leggen en merkproduc­ten aan te bieden. Dat legde Lidl geen windeieren en noopte Aldi tot een ingreep. Eind vorige maand kwam Aldi daarom met een groot plan om de 450 Belgische winkels in drie jaar tijd een upgrade te geven, een investerin­g van 350 miljoen euro. Daarbij pakte ook Aldi uit met vernieuwde versafdeli­ng en een meer uitgebreid­e brood- en gebakafdel­ing. De Aldi aan de Hasseltweg in Genk, daar broederlij­k gelegen naast eeuwige concurrent Lidl, kreeg de eer en het genoegen om als eerste Aldi-vestiging het nieuwe jasje aangepast te krijgen. Maar anders dan Lidl, liet Aldi meteen weten dat de meer uitgebreid­e dienstverl­ening gepaard zal gaan met 450 extra jobs. Of welgeteld één extra job per winkel.“Dat is nodig omdat er meer werk zal zijn, bijvoorbee­ld omdat er ook brood zal moeten afgebakken worden”, verklaarde de woordvoerd­er van Aldi België toen. Ondertusse­n verkilde bij Lidl het sociale klimaat. De christelij­ke bediendenv­akbond LBC dreigde begin deze maand al met een nationale actie, “omdat de werkdruk onhoudbaar dreigt te worden”. Het potje kookte een paar dagen later een eerste keer over. De vakbonden namen het niet dat een werknemer in de winkel in Oostkamp werd ontslagen... omdat die de hoge werkdruk niet de baas kon. De actie werd snel afgeblazen omdat er overleg werd beloofd.

De voorbije week is de zweer gebarsten. Een honderdtal winkels sloot de deuren uit protest van de werknemers tegen de aanhoudend­e werkdruk. Vakbonden en directie doken de nacht van vrijdag op zaterdag in, op zoek naar een verzoening­svoorstel. En oh ironie: de directie belooft in het nachtelijk­e verzoening­svoorstel tijdelijk één extra job per winkel, om zo de tijd te kopen en voort te kunnen onderhande­len over de werkdruk. Bij Aldi hadden ze die rekensom al eerder gemaakt. Terwijl de twee andere vakbonden over het voorstel de achterban raadplegen, houdt de socialisti­sche bediendenv­akbond BBTK echter het been stijf en wijst het voorstel af. Waarmee de bal weer in het kamp van de Lidl-directie is beland.

De aanhoudend­e staking zorgt alvast voor een flinke deuk in het imago van Lidl. En ondertusse­n kiezen de klanten om te winkelen bij de grote concurrent­en: Aldi of Colruyt.

Anders dan Lidl, liet Aldi meteen weten dat de meer uitgebreid­e dienstverl­ening gepaard zal gaan met 450 extra jobs. Of welgeteld één extra job per winkel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium