Het Belang van Limburg

21 verdachte overlijden­s gelinkt aan één verpleger

- Marc Klifman

NAMEN - Het gerecht in Namen onderzoekt of een verpleger 21 bejaarden heeft vergiftigd. Hij wordt al verdacht van minstens twee dossiers, maar mogelijk gaat het om een seriemoord­enaar. Volgens zijn familie leed de aangehoude­n Frédéric (43) aan een ernstige depressie. “Hij nam daar ook medicatie voor”, zegt zijn schoonbroe­r.

De getrouwde vader van twee kinderen werd in september gearrestee­rd op verdenking van moord en moordpogin­g. Hij was toen al een jaar of twee actief als verpleger in rusthuis La Méridienne in het Waalse stadje Meux.

Een patiënte van Frédéric werd in die periode plots opgenomen in het ziekenhuis en overleed korte tijd later. Hoewel het overlijden eerste niet als verdacht werd beschouwd, bleek uit onderzoek dat vrouw abnormaal veel insuline in het bloed had. Alle sporen leidden meteen naar verpleger Frédéric, die volgens het gerecht zijn slachtoffe­r moedwillig om het leven zou hebben gebracht. “Sporen van geweld waren er op het slachtoffe­r niet. Maar in haar lichaam werd wel insuline aangetroff­en, terwijl zij geen diabetespa­tiënt was. Toen is meteen een grootschal­ig onderzoek begonnen”, bevestigt Vincent Macq, persmagist­raat in Namen. De verpleger werd vrij snel in de boeien geslagen. Uit het onderzoek bleek al gauw dat hij ook een andere persoon in rusthuis probeerde te doden. Ook daarvoor werd hij inmiddels officieel in beschuldig­ing gesteld.

Groot dossier

Maar de speurders houden er rekening mee dat hij in zijn twintigjar­ige carrière mogelijk veel meer slachtoffe­rs heeft gemaakt. “Negentien andere verdachte overlijden­s worden onderzocht, om te zien of ze eventueel gelinkt kunnen worden aan deze man”, zegt persmagist­raat Macq. “Het gaat dus om een zeer groot dossier. Alleen is zo’n onderzoek niet evident.” Veel potentiële slachtoffe­rs zijn mogelijk al lang geleden gestorven. De onderzoeke­rs moeten ook geen medewerkin­g van de verpleger zelf verwachten. De man legde aanvankeli­jk uiteenlope­nde verklaring­en af, maar nu weigert hij nog te praten. Volgens zijn advocaat ontkent hij ten stelligste waarvan hij verdacht wordt. “Het is moeilijk te zeggen of het om een seriemoord­enaar gaat”, reageert persmagist­raat Macq. De zaak doet denken aan die van ’diaken des doods’ Ivo Poppe (61) uit Wevelgem. Die werd begin dit jaar veroordeel­d tot 27 jaar cel omdat hij als verpleger in het ziekenhuis in Menen jarenlang opzettelij­k insuline of lucht in verschille­nde patiënten had gespoten. De diaken zelf verklaarde dat hij de hoogbejaar­de mensen uit hun lijden wilde verlossen. Het is de vraag of verpleger Frédéric hetzelfde doel had, maar volgens het Naamse gerecht was er bij het slachtoffe­r waarmee de bal aan het rollen ging, geen sprake van enig lijden.

Depressief

De familie van Frédéric beschrijft de verpleger als een empathisch­e man. Maar wel iemand met echtelijke en financiële problemen. “Hij werkte enorm hard”, zegt schoonbroe­r S.R. “Zijn patiënten mochten hem op elk moment bellen. Hij liep vaak gestressee­rd rond en was de laatste jaren ook depressief. Hij nam daar zelfs medicatie voor.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium