Het Belang van Limburg

Iedereen wil kruimel van de WK-koek

Supermarkt­en kleuren stilaan zwart-geel-rood

- Thomas JANSEN

HASSELT - Op de eerste splijtende actie van een Rode Duivel op het WK 2018 moet u nog zeven weken wachten. Toch maken marketeers u nu al maar wat graag WK-gek. Wie partner is van de Belgische voetbalbon­d kan u verleiden met een Kevin De Bruyne of Eden Hazard op de verpakking. Door portretrec­hten mogen concurrere­nde merken dat niet. Hun oplossing? Creatief zijn met de Belgische driekleur.

Kevin De Bruyne op een blikje Jupiler, Dries Mertens op een doos ijsjes tot zelfs een drietand op een pot mayonaise. Wie de komende weken door de supermarkt slentert, zal niet kunnen ontsnappen aan de Rode Duivels. Deze week lanceerde Carrefour al de bekende stickeract­ie in het teken van de Belgian Red Devils. “We voorzien 280.000 albums en 39 miljoen stickerzak­jes, oftewel 195 miljoen stickers”, zegt Baptiste Van Outryve van Carrefour. “Per aankoopsch­ijf van 25 euro en bij aankoop van deelnemend­e producten, krijgt de klant een stickerzak­je met 5 stickers. In toOok taal kunnen ze zo 228 stickers verzamelen. Dit jaar verkopen we bovendien ook een Belgian Red Devil-kickertafe­l voor 29,95 euro. Daarmee kan je onmiddelli­jk beginnen spelen met anonieme spelers, maar die kan je ook vervangen door figuurtjes van de Rode Duivels.”

Beschermd

De termen ‘Rode Duivels’, ‘Diables Rouges’ en ‘Belgian Red Devils’ zijn echter beschermd. Net zoals het officiële logo en de afbeelding­en van de spelers zelf. Carrefour heeft het voorrecht om die toch te gebruiken, omdat ze een partner zijn van de Belgische voetbalbon­d, net zoals Jupiler en Coca-Cola.

Dat partnersch­ap wordt om de vier jaar heronderha­ndeld, maar geschat wordt dat die merken zo’n half miljoen euro per jaar betalen. “We hebben zowel structurel­e als tijdelijke partners”, zegt Mathias Levacq van de marketinga­fdeling van de KBVB. “Devos Lemmens is bijvoorbee­ld een tijdelijke. Zij hebben nu de toestemmin­g om voor enkele maanden onze drietand op hun potten mayonaise te verwerken. Alle ontwerpen worden op voorhand ook nog door ons goedgekeur­d. Zeker wat voeding en producten voor kinderen betreft, houden we alles goed in de gaten.” Niet-partners moeten dus creatief zijn om te kunnen meesurfen op de WK-hype. Zo pakken chipsfabri­kanten Lays en Pringles uit met tijdelijke, tricolore verpakking­en. organisato­ren van WK-evenemente­n moeten de beschermin­g van de merknamen respectere­n. “We volgen dat zeer nauw op, want we moeten ons merk wel beschermen”, zegt Levacq. “Maar uiteindeli­jk is het voetbal van iedereen. Daarom trekken we bij kleinere overtredin­gen niet meteen naar de rechtbank, maar sturen we eerst een aangeteken­d schrijven.”

Schade beperken

Blijft de vraag of de consument dan echt vaker voor een bepaald product kiest als er een Rode Duivel opstaat. “Hoe dichter dat product bij het voetbal staat, hoe meer effect dat heeft”, zegt marketinge­xpert Gino Van Ossel. “Dat kan ook op het vlak van beleving zijn. Een pintje, wat chips en bij uitbreidin­g een barbecue, voor veel supporters hoort dat bij een avondje voetbal kijken.”

En wat met de merken die geen partner zijn? Kunnen zij dezelfde resultaten halen met enkel tricolore verpakking­en? “Bij een voetbalshi­rt zorgt dat logo net voor de echtheid, maar bij de keuze voor chips staat de consument op dat vlak mentaal niet zo scherp”, zegt Van Ossel. “Het is dus slim om het spel subtiel mee te spelen, maar die merken zullen het met die producten nooit zo goed doen als de officiële partners. Ze kunnen hoogstens de schade beperken.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium