Het Belang van Limburg

“Wij zijn niet getrouwd met sp.a”

Rob Urbain, topman Algemene Centrale ABVV Limburg, is kritisch voor eigen vakbond op Dag van de Arbeid

- Dominiek CLAES

HASSELT - Provinciaa­l secretaris Rob Urbain van de Algemene Centrale van ABVV Limburg wil niet dat de socialisti­sche vakbond aan het lijntje van de socialisti­sche partij sp.a blijft lopen. “Wij zijn niet getrouwd met de sp.a”, zegt hij. “Maar ABVV Limburg lijkt wel een afdeling van sp.a-Limburg. Dat moet veranderen”, zegt de topman van de grootste centrale van ABVV Limburg. Dat Rudy De Leeuw straks afscheid neemt als voorzitter van ABVV Nationaal, deert hem niet. “De Leeuw is een zwakke voorzitter”, ventileert Urbain zijn ongezouten mening.

Rob Urbain gaat zelf ook volgend jaar met pensioen. Dat geeft hem meer dan ooit de vrijheid om te zeggen waar het op staat. Hij spaart zijn kritiek niet. Niet voor de eigen voorzitter en niet voor de eigen vakbond. “Rudy De Leeuw heeft mij zelf ooit gevraagd om voorzitter te worden van ABVV Limburg. Ik heb dat geweigerd omdat hondstrouw­heid aan sp.a daarvoor een noodzaak is. Awel, wij zijn niet getrouwd met de sp.a. Er is inderdaad samenwerki­ng, maar voor ons kan die niet structuree­l zijn. Het is niet omdat de sp.a bepaalde politieke meningen verkondigt, dat wij het daarmee eens moeten zijn en enkel mogen jaknikken. We moeten kijken en handelen vanuit onze eigen vakbond en beweging. Een vakbond moet onafhankel­ijk zijn en vooral op basis van inhoud partners zoeken. Er zijn ook nauwelijks contacten met Groen en PVDA. Terwijl een links front meer dan ooit noodzakeli­jk is. N-VA wordt al slapend rijk.”

Urbain staat blijkbaar niet alleen in zijn roep om de band met sp.a losser te maken. “Het congres van het Vlaamse ABVV, dat volgende week vrijdag en zaterdag plaatsvind­t, zou wel eens woelig kunnen verlopen”, voorspelt Urbain. “Bij ACOD (de vakcentral­e voor de openbare dienstense­ctor) ligt immers een voorstel op tafel om elke verwijzing naar de sp.a te schrappen. Ik ben benieuwd”, zegt Urbain. “Bovendien is de tijd van de verzuiling en het denken in blokken al lang voorbij. Krampachti­g sp.a als enig alternatie­f naar voor blijven schuiven is niet verstandig. Het is beter dat mensen die niet (meer) in de sp.a geloven een links alternatie­f zoeken, in plaats van rechts onderdak zoeken.”

De Leeuw

Het is geen geheim dat Rob Urbain de afgelopen jaren over dit soort thema’s meermaals in de clinch gelegen heeft met zijn eigen nationale voorzitter Rudy De Leeuw. Dat De Leeuw eind volgende maand afscheid neemt als voorzitter, deert Urbain dan ook niet. “Rudy De Leeuw is een zwakke voorzitter”, oordeelt Urbain ongezouten. “Hijzelf en het Vlaamse ABVV zijn niet mee met de politieke diversitei­t van onze militanten. Vakbonden en de linkse partijen moeten samenwerke­n, samen een aantal fundamente­le keuzes maken en zorgen dat hun boodschap klaar en duidelijk overkomt bij de bevolking. Vooral dat laatste is De Leeuw zelden gelukt”, aldus Rob Urbain.

Wakker schudden

Of hij met dit soort kritiek zijn eigen vakbond niet schaadt? “Ik wil ze net wakker schudden”, zegt Urbain ferm. “Iedereen voelt toch met zijn tenen aan dat de zaken niet meer bewegen. Samen sterk, dat bestaat niet meer. Het kan toch niet dat de belangrijk­ste beslissing­en in een clubje van vijf à zes mensen wordt genomen. Consultati­e van de achterban? Ho maar! De vakbond spreekt ook geen jongeren meer aan. De top van onze vakbond weet niet te begeestere­n”, legt hij de vinger nog maar eens op de wonde.

Pensioen

Urbain mag volgend jaar zelf met pensioen gaan, maar dat onderwerp laat hem vooralsnog niet los. “Uit een enquête bij de leden van onze Algemene Centrale in Limburg, blijkt dat 85 procent het niet ziet zitten om langer te werken dan tot 60 jaar. Ons wettelijk pensioen ligt tot 700 euro lager dan in onze buurlanden en behoort tot de laagste van Europa. Als de loonstijgi­ngen gelijke tred moeten houden met de buurlanden (de zogenaamde loonnorm, nvdr.),waarom de pensioenen dan niet? Als de regering zegt dat de pensioenen in de toekomst onbetaalba­ar zijn, dan is dat een politieke keuze. Een regering beslist aan wat ze geld uitgeeft, en aan wat niet. Maar blijkbaar vonden de opeenvolge­nde regeringen een fatsoenlij­k pensioen niet belangrijk.”

Rob Urbain zal er daarom zeker bij zijn als binnen twee weken het verzet tegen de “aanslag op de pensioenen” georganise­erd wordt. “Niet voor mijn pensioen, maar wel voor dat van de vele anderen na mij.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? ABVV’er Rob Urbain neemt geen blad voor de mond, ook niet als het over zijn eigen vakbond gaat.
FOTO TOM PALMAERS ABVV’er Rob Urbain neemt geen blad voor de mond, ook niet als het over zijn eigen vakbond gaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium