Het Belang van Limburg

Kim zet er vaart achter

Noord-Koreaanse leider gaat zijn nucleaire testlocati­e sluiten

- Dominique MINTEN

PYONGYANG - Over enkele weken sluit Pyongyang zijn beruchte nucleaire testlocati­e. Het schaft ook de eigen tijdzone af. Zou Kim Jong-un dan toch echt vrede willen?

Het lijkt de Noord-Koreaanse leider nog altijd menens met de denucleari­sering van het Koreaanse schiereila­nd. Kim Jong-un heeft Zuid-Korea beloofd om in mei de nucleaire testlocati­e Punggye-ri, in het noorden van het land, te ontmantele­n. Deskundige­n en journalist­en uit de Verenigde Staten en Zuid-Korea zouden daarbij welkom zijn. Zondag raakten nog meer details bekend van de ontmoeting vorige vrijdag tussen Kim en de ZuidKoreaa­nse president, Moon Jaein. Het was Moons woordvoerd­er die erover communicee­rde. Kim zou aan Moon gezegd hebben dat hij, eenmaal het vredesakko­ord is getekend, zijn nucleair arsenaal niet langer nodig heeft.

Klok gelijkgest­eld

Kim is er ook van overtuigd dat de VS snel zullen inzien dat hij niet de persoon is om Amerika of Zuid-Korea te bedreigen met nucleaire wapens. “Als we elkaar op regelmatig­e basis ontmoeten, kunnen we een vertrouwen­srelatie opbouwen met de VS”, aldus Kim. “Waarom zouden we in dat geval onze kernwapens nog nodig hebben?” De Noord-Koreaanse leider heeft ook al een symbolisch belangrijk­e beslissing genomen. Pyongyang zet zijn klokken opnieuw een halfuur vooruit, zodat die weer samenlopen met die van Zuid-Korea. Drie jaar geleden had Kim de Noord-Koreaanse klok een halfuur teruggedra­aid, omdat de Koreaanse tijdzone was ingesteld door aartsvijan­d en bezetter Japan.

De reacties op de toenaderin­g blijven voorzichti­g positief. De Amerikaans­e president Trump wil in elk geval Kim ontmoeten. Maar zaterdag waarschuwd­e hij dat “hij meteen zal opstappen als hij de indruk krijgt dat het een maat voor niets wordt”. Waar en wanneer de ontmoeting plaatsvind­t, is nog niet duidelijk. Er is sprake van “binnen drie à vier weken” en van Singapore of Mongolië.

China en Rusland juichen de poging van Noord-Korea om aansluitin­g te vinden bij de zuiderbure­n toe. Peking heeft al hulp aangeboden en ook de Russische president Poetin belde zondag met Moon. Zuid-Korea gelooft in elk geval in de oprechthei­d van Kim. Moons woordvoerd­er beklemtoon­de dat Kims belofte om de testlocati­e te ontmantele­n aangeeft dat hij echt streeft naar een vredesakko­ord.

Maakt het iets uit?

Toch blijft de vraag of de sluiting zoveel verschil maakt. Na de laatste zware kernproef, in september vorig jaar, was al duidelijk dat de omgeving van Punggye-ri instabiel was geworden. Volgens Chinese geologen is de berg inmiddels deels ingestort. Maar tijdens de bijeenkoms­t met Zuid-Korea zou Kim tegengespr­oken hebben dat hij stopt met de nucleaire tests wegens de toestand van de locatie. Volgens hem zijn nog twee nieuwe tunnels voor kernproeve­n beschikbaa­r en die zijn groter dan Punggye-ri.

Het is wel niet de eerste keer dat buitenland­se waarnemers worden uitgenodig­d om een ontmanteli­ng bij te wonen. In 2008 nodigde Pyongyang journalist­en uit bij de vernietigi­ng van een koeltoren van een nucleaire installati­e. Dat was een belofte aan Washington. Toen het akkoord toch op niets uitdraaide, werd de koeltoren weer opgebouwd. De Koreaanse media aan beide zijden van de grens hebben het akkoord dat Kim en Moon vrijdag tekenden in elk geval bijzonder positief ontvangen. De grote Zuid-Koreaanse kranten kopten op “hereniging” en “vrede”. Op de Noord-Koreaanse televisie werd anker Ri Chun Hee, de vrouw die de voorbije jaren het Westen consequent als de baarlijke duivel neerzette, opnieuw even teruggeroe­pen uit pensioen om verslag te doen van de topontmoet­ing. Het item duurde liefst een halfuur en Ri sprak ook over “volledige denucleari­sering”.

 ?? FOTO AP ?? Kim Jong-un wil zijn beruchte nucleaire testsite in Punggye-ri over enkele weken sluiten.
FOTO AP Kim Jong-un wil zijn beruchte nucleaire testsite in Punggye-ri over enkele weken sluiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium