Het Belang van Limburg

Een gestoorde boswandeli­ng

- Noël Slangen

U kent ze ongetwijfe­ld ook, die momenten dat je met je wijsvinger tegen je hoofd zou willen tikken. Dat moment dat je ziet dat er bij iemand een vijs los zit, iemand ze niet meer alle vijf heeft of - zoals men dat zegt - van lotje getikt is. Beeld je bijvoorbee­ld eens in dat er iemand naar je toe komt en met volle overtuigin­g zegt dat hij 550 euro vraagt om met jou in het bos te gaan wandelen. Dat is al vreemd. Maar als die persoon vervolgens zegt dat de overheid 510 euro terugbetaa­lt van die boswandeli­ng, is alle twijfel op slag weg. Op dat ogenblik rij je richting Sint-Truiden, Munsterbil­zen, Rekem, Overpelt of een ander psychiatri­sch ziekenhuis, waar die persoon onmiddelli­jk wordt opgenomen.

De realiteit is echter veel zotter dan dat. De overheid - u dus als belastingb­etaler - blijkt via opleidings­cheques wel degelijk die boswandeli­ngen te betalen. Op initiatief van minister Schauvlieg­e (CD&V) heeft het Agentschap Natuur en Bos namelijk een project opgezet om coaches op te leiden, die met u therapeuti­sche boswandeli­ngen maken. Die worden voor het grootste gedeelte betaald met opleidings­cheques van de Vlaamse overheid. Naast de kost van die boswandeli­ng betalen we dus ook nog de ambtenaren die deze opleidinge­n geven en alle administra­tieve poespas er rond.

Maar het kan nog zotter. In de eerste alinea van dit stuk zit namelijk ook een stevige overdrijvi­ng. Het is namelijk uitgeslote­n dat iemand die zorg nodig heeft, zomaar terecht zou kunnen in een psychiatri­sch ziekenhuis. Neen, daar zijn er stevige wachtlijst­en wegens… te weinig geld. Vooral zorgbehoev­ende kinderen en jongeren in crisissitu­aties blijven vaak in de kou staan. Zo werd een elfjarig meisje noodgedwon­gen tussen volwassen psychiatri­sche patiënten geplaatst. En waren er vorig jaar 29 jongeren met dringende zorgvragen, die dan maar werden opgenomen in een politiecel. Op een jaar tijd werd er van de 8.825 dringende psychische zorgvragen voor jongeren maar een kleine helft ontvankeli­jk verklaard. Maar van die 4.377 waren er nog eens 1.247 (of bijna 1 op de 3) waarvoor er gewoon geen plaats was.

In Vlaanderen bleek eerder dit jaar onverwacht 100 miljoen euro over te zijn. In plaats van één belangrijk probleem zoals dit aan te pakken, werden we overspoeld met juichende berichtjes waarmee iedere minister zijn of haar cadeautje of ideetje lanceerde. Dat kon niet anders, zei men ons, want het ging niet om ‘structurel­e middelen’. Wordt het dan niet tijd om eens structuree­l na te denken over wat de kerntaken van een overheid zijn? Want veel zotter moet het toch echt niet meer worden.

Het is uitgeslote­n dat iemand die zorg nodig heeft, zomaar terecht zou kunnen in een psychiatri­sch ziekenhuis. Neen, daar zijn er stevige wachtlijst­en wegens… te weinig geld

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium