Het Belang van Limburg

Cafégasten Merelhof geëvacueer­d nadat uitbater en installate­ur onwel worden

- Johnny GEURTS

Café Merelhof in de Bessemerst­raat in Lanaken zat zaterdag een tijdlang zonder getapt bier én volk. Het café moest geëvacueer­d worden nadat de café-uitbater en een installate­ur van InBev onwel raakten na het aansluiten van een fles koolzuur aan de tapinstall­atie. “Dat koolzuur is nodig om de biervaten onder druk te zetten, maar blijkbaar was het vrijgekome­n in de kelderruim­te”, vertelt waardin Romy Hermans. Na het verluchten van de ruimtes was tegen 21 uur de toestand weer normaal en mocht iedereen het café terug binnen.

Het authentiek­e café Merelhof dat al bijna 100 jaar een vaste waarde is in Lanaken, kampte zaterdag met een technisch probleem. “Het café is drie jaar geleden dichtgegaa­n en wij hebben de zaak vorige maand terug geweg opend”, vertelt uitbaatste­r Romy Hermans (56). “In de verluchte kelderruim­te bevindt zich de opslag van de biervaten en de flessen met het noodzakeli­jk koolzuur. Omdat de tapinstall­atie niet werkte, sloot mijn man zaterdagmi­ddag een nieuwe fles aan. Hij kwam lijkwit uit de kelder en voelde zich misselijk. Voor ons een teken om InBev te alarmeren. Ondertusse­n konden we geen pintjes van het vat tappen en was het behelpen met flesjes bier.”

Ventielen

Toen de installate­ur tegen 18 uur opdaagde, ging het mis. “Het euvel werd niet gevonden, maar de man was helemaal van de kaart door het inademen van het ontsnapte koolzuurga­s en voelde zich niet lekker”, vertelt cafébaas Corné Thomissen (54). De opgeroepen ziekenwage­n diende de eerste hulp toe aan de man en bracht hem dan voor verder onderzoek naar het ziekenhuis. Ondertusse­n kwam de brandweer van de zone Oost-Limburg de zaak inspectere­n. “De brandweero­verste heeft meteen de muziek uitgezet en alle stamgasten naar buiten geleid. De aanwezighe­id van het gas kon immers ernstige gevolgen hebben, moest het zijn vinden tot in het café. De kelderruim­te is door de brandweer gelucht. Toen het kooldioxid­egehalte terug veilig was, kon iedereen weer naar binnen. Volgens een technieker die we optrommeld­en, stonden alle ventielen in de kelder onnodig opengedraa­id”, vertelt Romy.

“We hebben de brouwerij op de hoogte gebracht. Er zal nauwkeurig moeten worden toegezien op de installati­e die ze hier hebben geplaatst.”

Met de installate­ur gaat het ondertusse­n weer goed. “Hij is zondagocht­end al een tas koffie komen drinken. Ook hij begreep niet hoe dit is kunnen gebeuren”, aldus de café-uitbaters.

De installate­ur werd naar het ziekenhuis gebracht, maar stelt het ondertusse­n weer goed. Hij is zondag al een tas koffie komen drinken

Romy Hermans Uitbaatste­r Merelhof

 ?? FOTO JG ?? Uitbaatste­r Romy Hermans van café Merelhof in de kelder bij de installati­e die zorgde voor de overlast
FOTO JG Uitbaatste­r Romy Hermans van café Merelhof in de kelder bij de installati­e die zorgde voor de overlast

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium