Het Belang van Limburg

“Ze zijn allebei schuldig”

VERSTAPPEN EN RICCIARDO KNALLEN OP MEKAAR

- Marc CORNELISSE­N

Een nieuwe Grand Prix, een nieuw incident met in het middelpunt Max Verstappen. Zo gaat dat tegenwoord­ig in de F1. In Azerbeidzj­an reden hij en teamgenoot Daniel Ricciardo elkaar van de baan. Ze deelden de verantwoor­delijkheid en de straf: van de stewards kregen ze een berisping, van hun team moeten ze zich persoonlij­k gaan excuseren in de fabriek in Engeland. De zege viel na een knotsgekke race in de schoot van Lewis Hamilton.

Max Verstappen racet al heel dit seizoen onder een vergrootgl­as. Een spin in Australië. Een crash in de kwalificat­ies in Bahrein, gevolgd door een akkefietje met Hamilton in de race. De vergooide zege in China, met die knullige botsing met Sebastian Vettel waarvoor hij zijn excuses had aangeboden. Komen daar nu bij, in Azerbeidzj­an: een crash in de vrije trainingen en een reeks potige duels met Daniel Ricciardo, die eindigde in een crash. Het lijstje met incidenten waarbij Max Verstappen betrokken is, wordt stilaan lang. Het was lang niet altijd over de schreef. Vaak was het gewoon bikkelhard racen om elke centimeter tarmac. Dat was het ook in Bakoe: autosport om duimen en vingers af te likken. Op de limiet, maar met respect. Misschien op dat ene moment na, toen de voorwielen elkaar aantikten. Je hield je adem in, maar het kwam telkens weer goed. Tot... tot het niet meer goed kwam. Ricciardo viel aan langs rechts, Verstappen counterde. Ricciardo ging langs links en Verstappen deed wéér de deur dicht. De Australiër verloor alle downforce en dus remkracht, en knalde onderin Verstappen.

Allebei schuldig

Een gedeelde verantwoor­delijkheid. Een te optimistis­che aanval, van te ver, in een gat dat er nooit (lang) ging zijn. Maar ook een te gevaarlijk­e verdedigin­g, want Verstappen veranderde twee keer van lijn. De laatste keer in de remzone, waardoor Ricciardo geen kant meer uit kon. De wedstrijdl­eiding duidde Verstappen aan als de hoofdschul­dige, maar omdat Ricciardo mede-schuldig was, bleef het bij een reprimande voor allebei. Ook al omdat ze allebei schuld bekenden bij de stewards.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Daniel Ricciardo schuift onderin Max Verstappen.
FOTO PHOTO NEWS Daniel Ricciardo schuift onderin Max Verstappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium