Het Belang van Limburg

DE COMEBACK COMPAGNIE

Rouches doen gouden zaak na spektakels­tuk met videoref in de hoofdrol

- Bob FAESEN

Met een spectacula­ire 1-3-zege op AA Gent heeft Standard zijn sollicitat­ie voor de tweede plaats kracht bijgezet. Na een gezapige eerste helft, onderginge­n de Rouches na rust een complete metamorfos­e en zorgden treffers van Cimirot, Edmilson en Cavanda voor een eerste overwinnin­g in de Ghelamco Arena in vier jaar tijd. Opnieuw speelde de VAR een hoofdrol.

Ricardo Sa Pinto zou Ricardo Sa Pinto niet zijn als hij niet enkele onverwacht­e ingrepen in zijn basisploeg voor ons in petto had. Christian Luyindama werd verrassend gepasseerd. De Congolees was lang de beste verdediger van de Rouches, maar maakte tegen Club Brugge (4-4) geen beste beurt en werd vervangen door Georgios Koutroubis. En dus niet door Zinho Vanheusden. De 18-jarige Hasselaar was niet volledig fit en werd rust gegund. Verder slachtoffe­rde Sa Pinto Cimirot en de falende Luchkevych voor Agbo en Carlinhos.

Ondanks al die wissels kreeg Gent vrijwel vanaf de aftrap een uitstekend­e kans. Yaremchuk glipte op links door de buitenspel­val en mocht vanuit een scherpe hoek alleen op doel af. De Oekraïner schoof voorlangs. De thuisploeg nam voor rust verder de regie in handen zonder veel te creëren, de Rouches lieten toe en mikten op de counter. Het leverde een matig schouwspel op, al zorgde de gietende regen voor slordighed­en bij beide ploegen.

Handrem af

Standard speelde voor rust dan wel met de handrem op, toch kreeg het de beste kansen. Na elf minuten mocht Junior Edmilson - eigenlijk dé speler van deze play-offs - voor het eerst aanlegfens­ief gen. De Belgische Braziliaan, voor de match nog onzeker door last aan de lies, mikte over. Een kwartier later hadden de Buffalo’s een heel goede Kalinic nodig om Laifis en Edmilson van de

0-1 te houden. Toch kwam de thuisploeg net voor rust op voorsprong. Simon snelde voorbij Fai en zette perfect voor op Janga: 1-0.

Na rust kregen we een ander, veel gretiger Standard te zien. Sa Pinto bracht Cimirot voor de al geel geboekte Agbo. Het bleek eens te meer een gouden ingreep van de Standard-trainer. Eerst kwam Gent nog goed weg toen Carlinhos na een knappe aanval op de paal besloot. Niet lang daarna was het toch raak. Invaller Cimirot combineerd­e met Carcela en schoot door de benen van Kalinic binnen. Het was al voor de zevende keer dit seizoen dat een invaller scoorde voor de Rouches. Geen ploeg in België doet beter.

Erop en erover

Standard drukte door en ging er zelfs meteen op en over. De Gentse defensie kreeg een voorzet maar niet weggewerkt. Edmilson profiteerd­e en strafte het geklungel genadeloos af met een hard schot. Een achterstan­d ombuigen in puntengewi­n, het is iets wat de Luikenaars al zo vaak flikten dit seizoen en gisteren opnieuw deden. Wederom op spectacula­ire wijze.

En waar spektakel is, is de videoref. Het blijft een rode draad in deze PO1. In de eerste helft kon Gent al aanspraak maken op een strafschop toen bij een hoekschop Koutroubis aan het truitje van Gigot ging hangen. De VAR kneep toen een oogje toe. Dat deed hij niet toen Janga een paar minuten na de 1-2 de gelijkmake­r leek te scoren. De spits uit Curaçao kopte via de paal raak. Lardot keurde de treffer aanvankeli­jk (en terecht) goed, maar die onvermijde­lijke VAR zag een duwfout en dus ging het Gentse feestje niet door. In de 80ste minuut kwam de videoref nog eens tussen toen Gent een strafschop claimde. Koutroubis ging wel degelijk met de hand naar de bal en dus belandde de bal op de stip. Die resulteerd­e niet in 2-2. Neen, Yaremchuk schoot te centraal en Ochoa dook naar de juiste hoek.

Gent moest dus via een slotof- op zoek naar de gelijkmake­r en stuurde Kalinic in de extra tijd mee naar voren bij hoekschopp­en. Het kreeg daarvoor het deksel keihard op de neus. Na een lang uitgesponn­en counter vond Mpoku de mee opgestoomd­e Cavanda en die velde het verdict: 1-3. De Rouches doen een gouden zaak in de strijd om de tweede plaats en komen op twee punten van Anderlecht, Gent blijft achter met 1 op 12.