Het Belang van Limburg

EMJ dompelt publiek onder in bad vol zangplezie­r

- Geert VAN BAELEN

In Neerpelt heeft de 66ste editie van het Europees Muziekfest­ival voor de Jeugd twee volwaardig­e festivalda­gen achter de rug. De internatio­nale jury lijkt niet kwistig met maximumsco­res en bedeelde voorlopig twaalf koren met een ‘eerste prijs cum laude’. Voorlopig is er nog geen ‘summa cum laude’ te bekennen. Maar het enthousias­me tijdens de parades en proclamati­es is er gelukkig niet minder om.

Het kinderkoor van de Piccolo’s en showkoor Rise Up, allebei uit Neerpelt, en het Maaseikse Cantitare haalden afgelopen weekend mooie eerste prijzen, maar voorlopig stoten Limburgse koren blijkbaar moeilijk door naar de hoogste regionen. Is het niveau van de koren de afgelopen jaren gedaald of is de jury gewoon verwend geraakt door het aanbod op het EMJ? “Het algemene niveau is zeker niet gedaald, maar er zijn dit jaar voorlopig minder uitschiete­rs. Koren die je omverblaze­n door subtilitei­ten in techniek”, weet jurylid Jan Vuye uit Gent. Zijn Nederlands­e collega Marijke van Klaveren die zelf ooit als dirigent deelnam aan het EMJ, lijkt het puntensyst­eem te relativere­n: “Sommige groepen tillen misschien te zwaar aan hun uitslag, terwijl dit festival altijd een opbouwende kritiek wil meegeven. Het wedstrijdg­edeelte is toch ondergesch­ikt aan het elkaar ontmoeten en de beleving.”

Nagedachte­nis

Dat laatste werd zondag duidelijk tijdens de feestelijk­e parade door de Neerpeltse centrumstr­aten aan het einde van de festivalda­g. “Het gaat om het overbrenge­n van zangplezie­r, een strenge jury kan geen domper zijn”, vatte een deelnemer het mooi samen. Het gevreesde regenweer bleef uit en dus stonden heel wat toeschouwe­rs langs de kant om de jongeren toe te juichen. Op verschille­nde momenten werd ook stilgestaa­n bij erevoorzit­ter Peter Berben die donderdag vlak voor het festival overleed. Niet alleen in de speeches tijdens een minuut stilte, maar ook bij de proclamati­es werd zijn nagedachte­nis onthaald op een warm applaus van een afgeladen sporthal.

Ecuador

Verder wordt in deze editie uitgekeken naar de eerste aanwezighe­id van een koor uit Ecuador. “De motor achter dit koor is een project dat de kinderen wil behoeden voor kinderarbe­id”, verduideli­jkt EMJ-voorzitter Rutger Nuyts. Ze treden dinsdag aan op de laatste dag. Burgemeest­er Raf Drieskens wil de internatio­nale toehoorder­s ook al duidelijk maken dat het festival volgend jaar plaatsvind­t in Pelt, en niet langer in Neerpelt. Vandaag, maandag, zijn er geen juryoptred­ens, want het EMJ reist met een delegatiek­oor naar Ieper om de Last Post-ceremonie aan de Menenpoort op te luisteren.

 ?? FOTO GVB ?? Zondag trok de parade door de Neerpeltse centrumstr­aten.
FOTO GVB Zondag trok de parade door de Neerpeltse centrumstr­aten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium