Het Belang van Limburg

De ontvoering van VdB

Op 14 januari 1989 werd gewezen premier Paul Vanden Boeynants door de bende Haemers ontvoerd. Hij zat een maand opgesloten in een villa in Le Touquet. De geruchtmak­ende zaak wordt vanavond gereconstr­ueerd in ‘Dossier X’.

- Raymond DE CONDÉ

Een reconstruc­tie van de ontvoering van VdB is al eerder gebeurd, in het VRT-programma ‘Histories’ (2004) bijvoorbee­ld. “Maar voor het eerst mochten wij gebruikmak­en van het hele gerechteli­jke dossier: processenv­erbaal, foto’s, geluidsfra­gmenten”, zegt programmam­aker Jeroen Wils. “Met acteurs trachten we de sfeer te vatten van hoe Vanden Boeynants in zijn kamertje in die vakantievi­lla omging met zijn ontvoerder­s en hoe Basri Bajrami en Patrick Haemers gevat werden door de politie. Alle dialogen komen recht uit het dossier.” Haemers en zijn kompanen kozen VdB eerder toevallig als doelwit. “Ze hadden gelezen dat de ex-premier een vermogen zou hebben van 2 miljard Belgische frank (zo’n 50 miljoen euro, nvdr.) en het leek hen veel efficiente­r om zo iemand te ontvoeren dan de ene na de andere hold-up op een geldtransp­ort te plegen. Dat ze zich uitgaven als vertegenwo­ordigers van een politieke beweging werd door de politie van meet af aan niet ernstig genomen, het was gewoon een truc om het enorm hoge bedrag dat ze als losgeld eisten te rechtvaard­igen.” Ze eisten 400 miljoen frank, één vijfde van het vermeende vermogen van VdB, en hadden onder elkaar uitgemaakt dan ze nooit onder de 200 miljoen zouden gaan. “Maar VdB slaagde erin als een echte marchand dat bedrag naar beneden te praten tot 63 miljoen frank. Dat geld is door tussenpers­oon Jean Natan, een man van Joodse origine, afgehaald op een bank in Genève en in Brussel aan een van de bendeleden overhandig­d. Die Zwitserse franken, zo werd later vermoed, waren afkomstig van de Israëlisch­e geheime dienst in ruil voor diensten die VdB eerder als politicus aan de Mossad zou hebben bewezen. Het geld is later nooit teruggevon­den.”

Patrick Haemers heeft er in Rio de Janeiro alleszins twee jaar royaal van geleefd, samen met zijn vriendin, Denise Tyack en hun zoontje Kevin. “Dat de bende van Haemers achter de ontvoering zat, bleek dankzij onderzoek naar aanleiding van een overval op een geldtransp­ort van Securitas. De speurders hebben toen telefoonge­sprekken afgeluiste­rd waarin gesproken werd over een grote som geld uit Genève”, vertelt Wils. Haemers pleegde een maand na zijn spectacula­ire arrestatie zelfmoord in zijn cel. De andere bendeleden – Philippe Lacroix, Basri Bajrami, Marc Van Dam en Denise Tyack – kregen gevangenis­straffen die ze intussen al lang hebben uitgezeten. Bajrami keerde terug naar Albanië, Lacroix schoolde zich bij tot onderwijze­r en geeft nu les, Denise Tyack, die als eerste vrijkwam, baat een café uit. Rond de ontvoering deden lang allerlei complotthe­oriën de ronde: VdB zou de ontvoering zelf hebben geënscenee­rd als een truc om te ontsnappen aan vervolging voor fiscale fraude. “Daar gaan wij zeker op in”, zegt Jeroen Wils. “Maar de kern van de uitzending is toch de reconstruc­tie van de feiten. Het zijn beelden en geluidsfra­gmenten die bijblijven.”

 ?? Foto VTM ?? VdB werd in de garage onder zijn appartemen­t ontvoerd en naar Le Touquet overgebrac­ht.
Foto VTM VdB werd in de garage onder zijn appartemen­t ontvoerd en naar Le Touquet overgebrac­ht.
 ?? Foto VRT ?? John Roan van Arsenal, de muziekgroe­p waar het in aflevering 1 over zal gaan.
Foto VRT John Roan van Arsenal, de muziekgroe­p waar het in aflevering 1 over zal gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium