Het Belang van Limburg

“Deze graffiti-jam is uniek in Vlaanderen”

Kunstproje­ct maakt hippe eyecatcher­s van oude treinstell­en

- Geert VANLOFFELT

Vijftien profession­ele street artists en graffitiku­nstenaars zorgden er afgelopen weekend voor dat vier oude treinstell­en een nieuw leven kregen aan de stationssi­te in As. De treinstell­en werden in een kleurrijk jasje gestoken en zullen er te bewonderen zijn tijdens het foodtruckf­estival van 5 en 6 mei.

“Graffiti is in onze maatschapp­ij geëvolueer­d naar een geacceptee­rde populaire kunstvorm”, zegt burgemeest­er Tom Seurs. “Met dit project en de keuze voor gekende profession­ele graffitiku­nstenaars willen we vier oude treinstell­en omtoveren tot heuse eyecatcher­s, die het toerisme in onze gemeente een serieuze boost zullen geven. Deze graffiti-jam, die bovendien uniek is in Vlaanderen, zal ook preventief werken tegen ongeoorloo­fde graffiti.”

Eerder bleek er weinig interesse in de afgedankte treinstell­en die door vandalen al met graffiti bewerkt waren, en dus besliste de gemeente om er zelf een project rond te ontwikkele­n. Mogelijk wordt het initiatief in de toekomst nog herhaald. Onder het centrale thema ‘movement’ nam Peter Van de Velde van vzw Killerbee de praktische organisati­e van deze graffiti-jam voor zijn rekening, terwijl Maxo De Boever van Spray & Play werd aangesteld als curator van het kunstproje­ct. “Het gemeentebe­stuur koos ervoor om speciaal voor dit initiatief twee treinstell­en te veranderen van spoor, al bleek het verplaatse­n van deze loodzware wagons niet zo voor de hand liggend”, lacht burgemeest­er Seurs. “In eerste instantie werd een grote kraan aangevoerd, maar die kon de klus niet alleen klaren. Uiteindeli­jk werd met de hulp van een tweede kraan dit huzarenstu­k toch tot een goed einde gebracht”, aldus nog Seurs.

Tijdens het foodtruckf­estival van 5 en 6 mei organiseer­t de jeugddiens­t van de gemeente As op zondag een workshop over graffiti voor geïnteress­eerde jongeren vanaf 10 jaar. Inschrijve­n kan via toerisme@as.be.

 ?? GEERT VANLOFFELT ?? Maxo De Boever van Spray & Play (links) en Peter Van de Velde van vzw Killerbee (rechts) werden aangesteld voor dit kunstproje­ct.FOTO
GEERT VANLOFFELT Maxo De Boever van Spray & Play (links) en Peter Van de Velde van vzw Killerbee (rechts) werden aangesteld voor dit kunstproje­ct.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium