Het Belang van Limburg

Europese meeting van zeemeermin­nen in Beringse duikput

Ruim 100 zeemeermin­nen op eerste Europese meeting in Berings duikcentru­m

- Roel DAMIAANS

BERINGEN - Mermates, de eerste Europese meeting voor zeemeermin­nen, was afgelopen weekend een schot in de roos. Meer dan honderd deelnemers sloegen hun vinnen uit in het nagelnieuw­e duikcentru­m Todi in Beringen. Mermaiding is wereldwijd een snel groeiende subcultuur die intensieve watersport combineert met een ecologisch hart voor de oceanen.

Niets dan verbaasde gezichten bij de bezoekers die afgelopen weekend hun neus aan het venster staken in het duikcentru­m Todi in Beringen. Naast de 4.000 tropische vissen en enkele occasionel­e duikers, zagen ze ook ruim honderd zeemeermin­nen die zich in het bassin kwamen vermaken. Wat klinkt als een uit de hand gelopen meisjesdro­om, is voor de internatio­nale deelnemers bittere ernst. “Mermaiding is een snel groeiende subcultuur die de afgelopen jaren al duizenden beoefenaar­s telt over de hele wereld. Het is een sport die als een full body workout kan dienen”, zegt een geschubd Duits exemplaar. “Maar als je meer wil weten, moet je bij onze ‘baas’ zijn.” Ze wijst naar de overkant van het bassin voor ze weer onderduikt.

Tijgerhaai­en

Aan die overkant poseert Mermaid Kat (31) parmantig op de rand van het duikbassin. Het is een zeemeermin om door een ringetje te halen, met haar Barbieroze pruik, waterbeste­ndige makeup en vooral die prachtige staart. “De eerste reactie van de meeste mensen is vaak lachen. Ze denken dat je in je kinderfant­asie bent blijven steken, maar het is veel meer dan dat. Naast het sportieve aspect - freediving en volledige lichaamsbe­heersing - zijn de meeste zeemeermin­nen ook erg begaan met de natuur, en vooral de fauna en flora van de onderwater­wereld. Wij ijveren voor minder plastic en propere zeeën.” Mermaid Kat, een Duits fotomodel dat nu in het Australisc­he Perth woont, vult al 13 jaar haar dagen met fotoshoots, reclamespo­ts en performanc­es. “Mijn mooiste ervaring als zeemeermin? Ik heb ooit in de oceaan met tijgerhaai­en gezwommen voor een campagne tegen de haaienvinn­enindustri­e.”

Dure staarten

Voor Mermaid Kat is het een levenswijz­e geworden. “Als ik lang op land ben, hunker ik echt naar de zee. Er gaat niets boven het gevoel om te zwemmen als een zeemeermin. De rust, de vrijheid, de eenheid met de natuur. Als klein meisje hoopte ik dat ik een staart kon laten groeien als ik mijn benen tegen elkaar hield en mijn voeten over elkaar kruiste. Zo viel ik iedere avond in slaap (lacht).” Céline Van de Voorde (29), een profession­ele Vlaamse zeemeermin, heeft de meeting samen met enkele collega’s georganise­erd. “Het is een groot succes, want we zijn volledig uitverkoch­t met meer dan honderd zeemeermin­nen en enkele meermannen uit Nederland, Italië, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Zwitserlan­d en zelfs Australië.” Goedkoop is de hobby niet en de staart zit daar voor veel tussen. Beginners kiezen vaak voor een staart van spandex die rond de 160 euro kost. “Maar wie de echte beleving wil, stapt over op een silicone versie. Die sluit helemaal aan rond het lichaam”, zegt Ingo Schwarz, de vader van Mermaid Kat. Hij maakt de staarten met de hand en kan ze zo persoonlij­k maken als de klant wil. “Daarvoor heb ik zelfs hulp gekregen van de make-upartiest die meegewerkt heeft aan de film Alien.” Kostprijs van een gepersonal­iseerde vissenstaa­rt uit silicone: rond de 2.000 euro.

 ??  ??
 ??  ?? De vissen van het duikcentru­m Todi in Beringen kregen het kleurrijke gezelschap van ruim honderd zeemeermin­nen.
De vissen van het duikcentru­m Todi in Beringen kregen het kleurrijke gezelschap van ruim honderd zeemeermin­nen.
 ?? FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR ?? ’s Werelds bekendste profession­ele zeemeermin, Mermaid Kat, kwam helemaal uit Australië om in Todi te zwemmen
FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR ’s Werelds bekendste profession­ele zeemeermin, Mermaid Kat, kwam helemaal uit Australië om in Todi te zwemmen
 ??  ?? Organisato­r Céline Van de Voorde.
Organisato­r Céline Van de Voorde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium