Het Belang van Limburg

Sociaal conflict bij supermarkt­keten Lidl breidt zich uit

OOK VANDAAG VELE WINKELS DICHT

- Dominiek CLAES/Chris NELIS

GENK - De acties bij supermarkt­keten Lidl hebben zich dit weekend nog uitgebreid. Na de distributi­ecentra in Genk, Marche-en-Famenne en Courcelles zijn gisteren die van Wevelgem en Sint-Niklaas geblokkeer­d. Ook vandaag zullen vele Lidl-winkels dichtblijv­en.

Zaterdag wees de socialisti­sche vakbond BBTK als enige bond het voorstel van de directie af om de hoge werkdruk te verlichten. Zij willen onmiddelli­jk structurel­e maatregele­n, via het inzetten van extra mensen voor onbepaalde duur.

Ook vandaag blijft het distributi­ecentrum in Genk geblokkeer­d. De BBTK heeft de werknemers opgeroepen om in Genk samen te komen. “We gaan het personeel informeren over wat er op tafel ligt”, aldus Carine Meuwis, voorzitste­r van de BBTK Limburg. Gisteren hadden de vakbonden van de directie nog geen nieuwe uitnodigin­g gekregen voor de voortzetti­ng van de onderhande­lingen.

Het is onduidelij­k hoeveel winkels er vandaag dichtblijv­en. Wat Limburg betreft, maakt de BBTK zich sterk dat de meeste winkels hier gesloten zullen zijn.

BRUSSEL/GENK - Het sociaal conflict bij warenhuisk­eten Lidl zit muurvast. De vakbonden LBC en ACLVB hebben het verzoening­sakkoord dan wel goedgekeur­d, de socialisti­sche bediendenb­ond BBTK houdt het been stijf en eist onmiddelli­jke maatregele­n om de werkdruk te verlichten. Tot vandaag blijft ook het Lidl-distributi­ecentrum LDM in Genk geblokkeer­d. “De bal ligt in het kamp van de directie”, zo klinkt het bij de bonden. Het ziet ernaar uit dat vandaag bij nog heel wat Lidl-winkels de deuren zullen dichtblijv­en. In de nacht van vrijdag op zaterdag had de directie van Lidl na uren onderhande­len een voorstel op tafel gelegd om de werkdruk in de winkels tijdelijk te verlichten en ondertusse­n te zoeken naar een definitiev­e oplossing. Het voor-

Wij zijn ontgoochel­d dat de socialisti­sche vakbond ons voorstel heeft afgewezen. Nochtans ging dat voorstel heel ver en werden de meeste eisen van de bonden daarmee ingewillig­d Isabelle Colbrandt, woordvoers­ter

Lidl

GENK - In Genk wordt sinds zaterdag het distributi­ecentrum LDM geblokkeer­d. Vanuit dit distributi­ecentrum worden de Lidl-winkels uit onze regio bevoorraad. De actie werd gestart door de Franstalig­e socialisti­sche vakbond, maar hun Vlaamse collega’s doen mee uit solidarite­it. “Het zwaartepun­t van onze actie ligt op maandag”, klinkt het bij Carine Meuwis, voorzitste­r van BBTK Limburg. In Wallonië worden de distributi­ecentra in Courcelles en Marche geblokkeer­d. “De mensen uit Luik vreesden dat er vrachtwage­ns van hieruit zouden vertrekken om winkels in Wallonië te bevoorrade­n”, legt Meuwis uit. “Er staan meer afgevaardi­gden uit Luik hier, wij komen naar hier om onze solidarite­it te tonen.” De blokkering wordt vandaag verlengd . BBTK Limburg zelf concentree­rt zich vooral op vandaag. Aan het Lidl-filiaal in Genk gaat de vakbond de werknemers dan informeren over wat op tafel ligt. “Wij gaan niet beletten dat winkels opengaan”, zegt Meuwis nog.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium