Het Belang van Limburg

SuperStijn

- Door Yves Lambrix REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

19 januari 1994. De laatste steenkoolm­ijn in Zolder is amper twee jaar gesloten of de Vlaamse regering-Van den Brande richt de Limburgse Reconversi­emaatschap­pij LRM op. Met een startkapit­aal van 275 miljoen euro - de overschot van de enveloppe om de mijnsluiti­ngen te begeleiden - moet die de nieuwe motor van de reconversi­e in Limburg worden. Het is een omstreden beslissing, omdat de machtige Gewestelij­ke Investerin­gsmaatscha­ppij voor Vlaanderen (GIMV) daardoor heel wat van haar pluimen verliest. In januari viert de LRM dus haar 25ste verjaardag, met een groot feest… en het afscheid van directeur Stijn Bijnens.

Toen onze krant gistermidd­ag wereldkund­ig maakte dat de Limburgse wonderboy de LRM inruilt voor de CEO-zetel bij IT-reus Cegeka, sloeg dit nieuws in als een bom. Als ondernemer, durver, dromer, doener, beeldensto­rmer en visionair heeft Stijn Bijnens de voorbije twintig jaar immers massa’s respect weten af te dwingen, in Limburg én in de hoogste politieke en economisch­e kringen in Brussel. Dat deed hij eerst als oprichter en CEO van het netwerkbev­eiligingsb­edrijf Ubizen. Daarna deed hij dat als topman van de LRM. Samen met voorzitter Hugo Leroi heeft hij die Limburgse diamant tot een onmisbare spil van de Limburgse economie geslepen. Het eigen vermogen van de LRM ligt vandaag anderhalve keer hoger dan bij de start, ondanks investerin­gen in 335 bedrijven, 120 Klimop-leningen en de uitkering van 347 miljoen euro aan dividenden. Alle zeven mijnsites kregen een herbestemm­ing en er kwamen schitteren­de incubatore­n en bedrijvenc­ampussen. De LRM was ook een van de vaders van de economisch­e relance van Limburg na de Ford-sluiting.

Grote mannen ondernemen grote dingen omdat ze groot zijn, dwazen omdat zij ze gemakkelij­k wanen. Stijn Bijnens behoort ontegenspr­ekelijk tot de eerste groep. Dat verklaart wellicht ook waarom hij na tien jaar terugkeert naar zijn eerste liefde, de ICT-sector. Cegeka zal er ongetwijfe­ld wel bij varen. De raad van bestuur van de LRM moet op zoek naar een waardige vervanger en tegelijk de nieuwe samenwerki­ngsovereen­komst met de Vlaamse regering opmaken. De onderteken­ing daarvan staat gepland in mei 2019, net voor de Vlaamse verkiezing­en. Als die verkiezing­en ons de voorbije edities iets hebben geleerd, is het dat politiek Brussel andermaal schimmige manoeuvres zal opzetten om de LRM opnieuw bij de GIMV onder te brengen. Limburg mag en kan nooit toelaten dat Brussel de LRM annexeert en de honderden miljoenen inpikt die Limburg op de rug van tienduizen­den mijnwerker­s heeft gespaard. Onze Limburgse politici weten dus wat hen te doen staat. En Stijn Bijnens, hem wensen we alle succes in zijn nieuwe job.

Grote mannen ondernemen grote dingen omdat ze groot zijn, dwazen omdat zij ze gemakkelij­k wanen. Stijn Bijnens behoort ontegenspr­ekelijk tot de eerste groep

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium