Het Belang van Limburg

Sp.a neemt Vandeput opnieuw onder vuur over vervanging F-16’s

- Timmie VAN DIEPEN/Sofie GEUSENS

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ligt opnieuw onder vuur in het dossier rond de vervanging van de F16’s. Oppositiep­artij sp.a haalde gisteren in de Kamercommi­ssie Defensie een e-mail van 18 september 2017 boven die mede gericht was aan Vandeput en waarin een hooggeplaa­tste officier zou melden dat “de verlenging van de levensduur van de F-16 perfect mogelijk is.” Vandeput ontkent de mail gekregen te hebben.

De e-mail van 18 september 2017 waaruit sp.a citeert, komt volgens de partij van een “hooggeplaa­tste bron binnen de legertop.” De geadressee­rde is luitenant-generaal Claude Van de Voorde, op dat moment chef van de militaire inlichting­endienst ADIV, maar tot midden dat jaar kabinetsch­ef van Vandeput. Volgens Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a) - die de mail niet openbaar wilde maken stond de defensiemi­nister in cc. “In de mail wordt gemeld dat de procedure voor de vervanging van de F-16 best wordt opgeschort omdat er onvoldoend­e basis is voor gelijk welke beslissing”, aldus Van der Maelen. “Bovendien zegt de bron dat het perfect mogelijk is om de F-16’s te upgraden. Hij vraagt daarom ook om geen enkele verdere beslissing in dit dossier te promoten.”

Leugenpale­is

Volgens de sp.a bewijst de mail dat minister Vandeput liegt. Deze laatste heeft altijd gesteld geen weet te hebben gehad van informatie of studies over een eventuele levensduur­verlenging van de F-16’s. Van der Maelen verweet Vandeput het slachtoffe­r uit te hangen en alle schuld op de legertop af te schuiven. “U denkt dat u in dit parlement kan verklaren wat u wil. Dit is een leugenpale­is. Hoe lang kunnen uw collega’s van de meerderhei­d dit nog accepteren?” Defensiemi­nister Vandeput ontkende met klem dat hij de bewuste mail ooit heeft ontvangen. “Ik kan die mail niet vinden zonder dat u mij zegt van wie hij komt.” Van der Maelen toonde de afgedrukte versie, maar Vandeput was niet overtuigd. “Het kan ook dat deze mail nooit verstuurd is.” Toen Van der Maelen daarna begon over eerdere mails uit 2012, ontplofte minister Vandeput. “Die heb ik zeker niet gehad, want toen was ik zelfs nog geen minister.”

Verlengen is duurder

Vandeput was de commissie gestart met een vergelijki­ng tussen de eventuele levensduur­verlenging van de F-16’s en de aankoop van nieuwe toestellen. “Als we zes jaar langer vliegen, betekent dat een meeruitgav­e van 271,1 miljoen euro”, rekende hij voor. “Bovendien moeten we de reële vlieguren van onze vliegtuige­n meten. Dan moeten alle toestellen worden uitgerust met recorders. Ten vroegste in 2020 zullen die geïnstalle­erd zijn en dan heeft constructe­ur Lockheed Martin nog drie jaar aan constante metingen nodig om voldoende cijfers te verzamelen. Tegen 2023 weten we dan pas of een verlenging van de F-16’s mogelijk is. Als de metingen dan tegenvalle­n, verliest België zijn luchtgevec­htscapacit­eit. Het is dan te laat om nog tot vervanging over te gaan.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Minister Steven Vandeput.
FOTO BART DEWAELE Minister Steven Vandeput.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium