Het Belang van Limburg

Statiegeld blues

VANUIT HET VLAAMS PARLEMENT

- Onze Wetstraatj­ournalist Timmie van Diepen houdt ogen en oren voor u open in Brussel

Nee, vergeet het maar. Morgen zal de Vlaamse regering nog geen beslissing nemen over het Verpakking­splan van milieumini­ster Joke Schauvlieg­e (CD&V). Daarvoor is de discussie over het meest symbolisch­e onderdeel van dat plan - het statiegeld - te zeer op de spits gedreven.

Zelden ging het er tussen de meerderhei­dspartijen zo bits aan toe als gisteren in het Vlaams Parlement. CD&V en Schauvlieg­e zijn vóór het statiegeld op blikjes en petflessen, coalitiepa­rtners N-VA en Open Vld geloven er niet in. Volgens hen is statiegeld geen “totaaloplo­ssing” voor het probleem van het zwerfvuil.

“Het kost de gemeenten elk jaar 150 miljoen euro om zwerfvuil op te rapen. Met statiegeld kan daar maximaal 16 miljoen van af, tegen een kostprijs van 77 miljoen. Dan moet u mij eens uitleggen of we met die 77 miljoen niet meer kunnen doen om de milieuverv­uiling aan te pakken”, vroeg N-VA-fractielei­der Matthias Diependael­e (onderaan op de foto) zich luidop af.

Schauvlieg­e bleef erbij dat buitenland­se voorbeelde­n aantonen dat het systeem werkt en wel degelijk zwerfvuil tegengaat.

Dat vertaalde zich in een urenlang steekspel tussen N-VA en Open

Vld aan de ene kant en CD&V en oppositiep­artijen sp.a en

Groen aan de andere kant.

Orgelpunt was de tussenkoms­t van

N-VA-fractielei­der

Matthias Diependael­e.

“Over het statiegeld hebben we de laatste weken en maanden heel veel demagogie gehoord, daarnet ook nog naast mij”, beet hij zijn buur toe. Dat is CD&V-fractielei­der Koen Van den Heuvel (boven op foto). Die reageerde meteen dat “als een N-VA’er het woord demagogie in de mond neemt, het een teken is dat hij in de problemen zit.” De oppositie zat er geamuseerd bij en deed teken naar CD&V dat er aan hun kant van het halfrond nog altijd plaats is.

Conclusie: de meerderhei­d heeft de statiegeld-blues en is hopeloos verdeeld. Die gapende kloof kan op de interkabin­ettenwerkg­roep van vandaag onmogelijk worden overbrugd. De kans dat het Verpakking­splan vrijdag door de Vlaamse regering wordt goedgekeur­d is dus zo goed als onbestaand­e, ook al lijkt er bij de N-VA-excellenti­es in de Vlaamse regering wel meer bijval voor het statiegeld dan binnen het parlement. Maar of deze Vlaamse regering nog genoeg dash heeft om ook effectief knopen door te hakken, is zo kort voor de verkiezing­en nog maar de vraag. Ook voor het Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen en de boskaart zoekt Schauvlieg­e nog altijd een landingspl­ek. Benieuwd of de regering die voor de zomer nog vindt. Anders zouden de blues wel eens tot een echte najaarsdep­ressie kunnen leiden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium