Het Belang van Limburg

Tweede munt voor Italië?

Plannen van Italiaanse populisten bezorgen EU koppijn

- Marc VAN DE WEYER

ROME - De populistis­che en euroscepti­sche regering in Italië zit er nog niet eens of ze heeft al ruzie met Brussel. Matteo Salvini van de uiterst-rechtse Lega en Luigi Di Maio van de Vijfsterre­nbeweging broeden niet alleen op plannen die de rest van Europa doen steigeren, ze reageren ook geprikkeld op waarschuwi­ngen door Europese instanties.

De twee populistis­che partijen, die de laatste hand leggen aan hun coalitieak­koord, waren jarenlang voor een exit uit de eenheidsmu­nt. Volgens hen wurgde de euro de Italiaanse economie, middels het stabilitei­tspact. De laatste jaren matigden de uiterst-rechtse Lega en de anti-establishm­ent Vijfsterre­nbeweging dat standpunt, maar de kritiek bleef. Met een werklooshe­id van 11 procent (hoger dan in de meeste eurolanden), een bbp dat nog altijd onder het niveau van crisisjaar 2008 ligt, en een overheidss­chuld die 130 procent van dat bbp bedraagt (na Griekenlan­d de grootste in de eurozone), gaat het inderdaad niet goed met Italië.

De twee partijen willen het land een boost geven door het Europese besparings­korset uit te trekken. Tegen alle regels in. “Die regels moeten we dan maar heronderha­ndelen”, vindt Matteo Salvini, leider van de Lega.

“Bemoeizuch­t”

Concreet hebben de Lega en de Vijfsterre­nbeweging afspraken gemaakt over een massale belastingv­erlaging van 15 tot 20 procent, de invoering van een basisinkom­en van 870 euro en het afbreken van de pensioenhe­rvorming door de pensioenle­eftijd terug naar 60 jaar te brengen. Dat kost vele miljarden (de schattinge­n lopen uiteen maar 100 miljard is een gemiddelde) die de Italiaanse schuldenbe­rg alleen maar verhogen. En dus kwamen er waarschuwi­ngen van de Europese Commissie. Liefst drie commissiel­eden spraken hun bezorgdhei­d uit. Daarop repliceerd­e Salvini met: “Onaanvaard­bare bemoeizuch­t!” Luigi Di Maio, leider van 5Sterren, had het over “continue aanvallen door eurocraten”.

Tweede munt

Die eurocraten schoten deze week pas echt in paniek toen de Italiaanse Huffington Post andere plannen op de onderhande­lingstafel van de populisten onthulde. De twee partijen zeiden dat het om oude voorstelle­n ging, maar uitdrukkel­ijk ontkend werden ze niet. Zo is er het voorstel dat de Europese Centrale Bank (ECB) aan Italië een kwijtschel­ding van 250 miljard euro aan schulden geeft. Een tweede voorstel is zo mogelijk nog avontuurli­jker. Het komt dan ook uit de koker van Yanis Varoufakis, de Griekse exminister van Financiën: de creatie van een tweede munt voor intern gebruik naast de euro. Deze ‘minibot’, op basis van kortlopend schuldpapi­er, kan bijvoorbee­ld dienen om ambtenaren te betalen. Allemaal buiten de ECB om. Griekenlan­d durfde niet, Italië straks wel?

Er zit nog meer aan te komen dat voor spanningen tussen Italië en de EU kan zorgen. Zo eisen de twee partijen een onmiddelli­jk einde aan de sancties tegen Rusland. En willen ze het aantal migranten in Italië drastisch vermindere­n. Concrete plannen zijn nog niet bekend maar het is duidelijk dat ook daarbij ‘Italy First’ zal gelden, voor of tegen Europese afspraken.

 ?? Foto EPA ?? Matteo Salvini (links) van de Lega en Luigi Di Maio van de Vijfsterre­nbeweging na overleg over hun coalitieak­koord, dat door Europa met argusogen wordt gevolgd.
Foto EPA Matteo Salvini (links) van de Lega en Luigi Di Maio van de Vijfsterre­nbeweging na overleg over hun coalitieak­koord, dat door Europa met argusogen wordt gevolgd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium