Het Belang van Limburg

Aantal aanvragen geslachtsv­erandering stijgt explosief sinds versoepeli­ng wet

-

HASSELT - Nog nooit hebben zoveel mensen hun geslacht laten aanpassen op hun identiteit­skaart. Minstens 242 Belgen hebben het dit jaar al gedaan, dat is al meer dan heel vorig jaar samen.

Sinds begin dit jaar kunnen mensen sneller en gemakkelij­ker hun geslacht laten aanpassen op hun identiteit­skaart: je kan nu gewoon langsgaan bij het gemeentehu­is en daar je aanvraag doen. Vroeger moest je daarvoor effectief een geslachtso­peratie ondergaan en je ook laten steriliser­en. Nu is van “m” naar “v” en omgekeerd een puur administra­tieve procedure.

En die soepelere regelgevin­g heeft effect: het aantal aanvragen stijgt fors. Uit cijfers van de FOD Justitie blijkt dat in de eerste vier maanden van 2018 al 242 transgende­rs een aanvraag hebben gedaan om hun voornaam te laten wijzigen. Dat is al meer dan heel vorig jaar samen. “Zo’n aanvraag om je voornaam te wijzigen loopt heel vaak samen met de vraag om het geslacht te wijzigen op je identiteit­skaart”, zegt Edward Landtsheer­e van de FOD Justitie. “Zo vermijd je dat je twee keer je paspoort moet vernieuwen.” Koepelorga­nisatie voor holebi’s en transgende­rs çavaria reageert tevreden. “De nieuwe wetgeving is nog niet perfect. Maar wel al tienduizen­d keer beter dan de vorige, waarbij je nog verplicht werd om je te laten steriliser­en”, zegt Jeroen Borghs. Van een “Bo-effect” is volgens hem geen sprake. VTM-journalist Bo Van Spilbeeck maakte eind januari bekend dat ze niet langer als Boudewijn door het leven zou gaan. “Zij heeft het onderwerp wel bespreekba­ar gemaakt. Maar de transgende­rs zelf zitten vaak al jaren met die gevoelens, daar Bo’s verhaal weinig aan veranderd hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium