Het Belang van Limburg

Rode Duivels op het veld, zwarte dag in het verkeer

80 procent meer verkeerson­gevallen op dagen dat nationaal elftal speelt

- Myrte DE DECKER

HASSELT - Straten en pleinen kleuren weer rood, geel en zwart. En daar hoort ook een pintje bij tijdens de matchen van de Rode Duivels. Of meer dan eentje. In het uur na een wedstrijd van ons nationale elftal stijgt het aantal ongevallen op de weg met 80 procent. “Een taxi of de fiets kost minder dan een boete”, waarschuwt de politie.

Het is aftellen geblazen voor de voetbalfan­s. Nog een dikke maand en de Rode Duivels spelen hun eerste wedstrijd op het WK voetbal in Rusland. Belgische vlaggen, duivelsore­n, rode shirts en tricolore pruiken zullen het straatbeel­d vullen. Want een op de vier Belgen volgt minstens één wedstrijd buitenshui­s. 60 procent van hen gebruikt daarvoor de wagen. Dat blijkt uit een representa­tieve steekproef van verkeersve­iligheidsi­nstituut Vias bij 1.000 Belgen.

Bij de wedstrijde­n hoort voor de meeste Belgen ook een pintje. Maar het credo “glaasje op, laat je rijden”, durven we dan al eens vergeten. Voor en na matchen zijn we onvoorzich­tiger op de baan, berekende Vias. Het instituut vergeleek daarvoor de letselonge­vallen op dagen dat de Rode Duivels tijdens het EK 2016 speelden met gelijkaard­ige dagen tussen 2012 en 2015.

In het uur na de wedstrijde­n steeg het gemiddelde aantal ongevallen zelfs met 80 procent. Bij 13,4 procent van alle letselonge­vallen had de bestuurder gedronken. Op vergelijkb­are dagen zonder match was dat bij elf procent van de matchen het geval. “Zeker na afloop van gewonnen wedstrijde­n zijn de supporters onbezorgde­r en respectere­n ze bepaalde regels minder”, zegt woordvoerd­er Stef Willems.

Geen lang verlof

Toch gaan de meeste politiezon­es geen extra alcoholcon­troles organisere­n. Al wil dat niet zeggen dat bestuurder­s met een glas op vrij spel krijgen. “Het WK valt tijdens de zomer-BOB-campagne”, klinkt het.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium