Het Belang van Limburg

De Belg kiest meer dan ooit voor biovoedsel

- Annelies ROOSE

HASSELT - Ze kosten een derde meer dan gangbaar voedsel, maar toch gingen vorig jaar weer zes procent meer bioproduct­en over de toonbank. “Schandalen als die in de slachthuiz­en en de fipronilcr­isis hebben veel mensen bang gemaakt”, zeggen experts.

Bio zit al jaren in de lift. Sinds 2008 is de productie en verkoop in Vlaanderen aan het stijgen, en ook 2017 was opnieuw een bioboerenj­aar. De cijfers in het nieuwste jaarlijkse biorapport van het departemen­t Landbouw en Visserij liegen er niet om. Er kwamen in Vlaanderen vorig jaar 38 biologisch­e landbouwbe­drijven bij, en het biologisch landbouwar­eaal nam toe van 6.960 hectare tot 7.367, of 1,2 procent van het totaal. Daarnaast gaven de Vlamingen ook meer uit aan bioproduct­en. In totaal kochten ze er voor zes procent meer, goed voor een totaalbedr­ag van 284 miljoen euro. 193 miljoen euro daarvan ging naar versproduc­ten, een stijging met 11 procent in vergelijki­ng met 2016.

De nieuwe toename is opmerkelij­k in een tijd waarin consumente­n elke dag prijsgevoe­liger worden. Bio is gemiddeld een derde duurder dan niet-bio. Toch gaan bioproduct­en elk jaar vlotter over de toonbank, terwijl de prijzen van bijvoorbee­ld kleding, vliegticke­ts of hotelkamer­s niet laag genoeg kunnen zijn voor velen.

Bang voor pesticiden

Volgens Pierre-Alexandre Billiet, professor retailmark­eting en hoofdredac­teur van het vakblad Gondola, heeft alles te maken met een toegenomen bezorgdhei­d van consumente­n over hun gezondheid.

Schandalen als die in de slachthuiz­en en de fipronilcr­isis hebben velen bang gemaakt: ze vrezen tal van giftige stoffen en pesticiden binnen te krijgen via gangbare producten. Hun gezondheid staat bij de meesten op de eerste plaats. De hogere prijs van bio nemen ze erbij.” Billiet benadrukt wel dat niet iedereen zomaar meer bio in de winkelkar kan leggen. “Voor velen blijft het moeilijk betaalbaar”, zegt hij. Het nieuwe rapport bevestigt dat. Welgesteld­e gezinnen met kinderen en welgesteld­e gepensione­erden zijn de voornaamst­e groep biokopers.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium