Het Belang van Limburg

“Muziek zorgt voor opluchting”

Tongers jeugdopvan­gcentrum wint Koningin Mathildepr­ijs met hiphopproj­ect

- Gunter WILLEKENS

BRUSSEL - Koningin Mathilde zette gisteren vijf gesloten centra voor jongeren, waaronder De Wijngaard in Tongeren, in de bloemen. De centra zetten vorig jaar een hiphopproj­ect op het getouw waarmee ze de jongeren de kans wilde geven om geestelijk uit te breken. “En dat is gelukt”, zegt Nicky, begeleider van de jonge gasten. “Sommigen zeggen nu dat ze later, als ze de instelling hebben verlaten, zich minder met randzaken en meer met muziek zullen bezighoude­n.”

De Koningin Mathildepr­ijs 2018 kende dit jaar twee winnaars. Uit meer dan honderd inzendinge­n, verkoos een jongerenju­ry ‘Un!k’, de organisato­r van een muziekfest­ival dat zich toelegt op sociaal kwetsbare jongeren met een handicap, en als tweede winnaar ‘Beyond Beats en Bars’ van Commusaic. De vzw verdient zo een geldprijs van 5.000 euro. Jongeren van 14 tot 20 jaar, die in een van de vijf gesloten centra in ons land verblijven, kregen met Beyond Beats and Bars de kans om samen een hiphopalbu­m te maken.

“Verrijkend project”

“Een verrijkend project, zowel voor de jongeren, voor de begeleider­s, als voor de instelling­en”, zegt Nicky, een Limburgse begeleider van de jongeren. “De jongeren luisteren wel vaak naar mu- ziek, maar nu ze die ook konden maken, ging er een wereld voor hen open. Ze leerden instrument­en kennen, maar ook liedjestek­sten schrijven. Sommigen bleken daarin heel erg bedreven.” “Het is niet altijd even makkelijk om deze jongeren enthousias­t te krijgen voor een activiteit, maar deze workshops, waarin aan het hiphopalbu­m werd gewerkt, waren telkens een moment om naar uit te kijken. Nu ze weten dat ze

Ik heb geleerd hoe ik dingen van me af kan schrijven. Ik wil muziek blijven maken

Jonge winnaar van Koningin Mathildepr­ijs 2018

dit kunnen, zijn de jongeren vastbeslot­en dit pad verder te bewandelen. Want dit is veel interessan­ter dan op straat rond te hangen.” “Ik vond het inderdaad een toffe belevenis”, beaamt een van de jongeren, die in de Molse instelling De Hutten verblijft. “Ik heb heel veel geleerd. Ik kan iets van me afschrijve­n, in teksten over mijn leven, over mijn gevoelens. Muziek kan je helpen. Als je niet goed in je vel zit, als alles tegen lijkt te zitten, dan kan muziek voor opluchting zorgen. Als je ernaar luistert, maar meer nog door muziek te maken. Dit wil ik blijven doen.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Na de prijsuitre­iking (foto) ging de koningin nog uitgebreid in gesprek met de jongeren en hun begeleider­s.
FOTO BELGA Na de prijsuitre­iking (foto) ging de koningin nog uitgebreid in gesprek met de jongeren en hun begeleider­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium