Het Belang van Limburg

Limburgse bouw goed voor 24.000 jobs

Confederat­ie Bouw en POM Limburg tackelen uitdaginge­n met Platform Bouw Limburg

- Dominiek CLAES

DIEPENBEEK - Het gaat goed met de bouw in Limburg. Dat ziet u langs de straten, en dat blijkt ook uit de meeste recente ‘foto’ die de Confederat­ie Bouw Limburg samen met POM Limburg van de Limburgse bouwsector heeft gemaakt. Daaruit blijkt onder meer dat de Limburgse bouw alles samen goed is voor bijna 24.000 jobs. “Maar er zijn uitdaginge­n zat”, zeggen gedelegeer­d bestuurder Chris Slaets en gedeputeer­de Erik Gerits. Daarom wordt Platform Bouw Limburg opgericht, dat met concrete projecten en acties de bouw nog moet versterken. Voorzitter is Vicky Dethier van het gelijknami­ge bouwbedrij­f.

De Limburgse bouwsector heeft over het algemeen de crisis goed doorworste­ld. Dat blijkt uit de jongste cijfers die de Confederat­ie Bouw Limburg en het Limburgs economisch orgaan POM hebben verzameld. Daaruit blijkt onder meer dat de Limburgse bouw goed is voor bijna 24.000 jobs (zie infografie­k). Daarbij horen ook de 6.346 zelfstandi­gen. Hun legertje is met 20 procent gegroeid in de jongste 10 jaar, en staat nu op het hoogste aantal ooit.

Het aantal bouwbedrij­ven (waaronder ook de eenmanszak­en) steeg tot 9.500, een toename met 26 procent op tien jaar tijd. Alle bouwondern­emingen samen zijn goed voor een omzet van 5,6 miljard euro, een stijging van 47 procent in tien jaar tijd.

Multiplica­tor

“De bouwsector is daarmee één van de belangrijk­ste economisch­e sectoren, na de maakindust­rie en de zorg”, zegt directeur Chris Slaets. “Volgens het Federaal Planbureau heeft de bouw ook een belangrijk­e onrechtstr­eekse impact op de economie, en mag er gerekend worden met een multiplica­toreffect van 2,5.” Maar er zijn ook nog een heleboel uitdaginge­n. “De grootste rem op de groei van bouwsector is het vinden van mensen”, zegt Slaets. “Ook de aanhoudend zwakke prijzen spelen een rol. De meeste offertes zijn immers zo’n twee jaar geleden opgemaakt, in volle crisistijd, en zijn nu pas in uitvoering. Het is pas nu dat er offertes met ‘normale’ prijzen worden gemaakt.”

Platform

Om dat soort problemen aan te pakken, heeft de Confederat­ie Bouw Limburg samen met de POM Limburg het Platform Bouw Limburg opgericht. “Dat platform brengt bedrijven, kennisinst­ellingen en overheden samen om concrete acties en projecten op het getouw te zetten om de

Limburg telt 1.700 bouwbedrij­ven met één tot vier medewerker­s. Het zal zaak zijn om ook deze, vaak jonge bedrijven te versterken en hen mee op de trein van de innovatie en digitalise­ring te trekken

Vicky DETHIER Platform Bouw Limburg

in Limburg nog te versterken”, legt gedeputeer­de voor Economie Erik Gerits (tevens voorzitter van de POM) uit. Het platform bestaat uit vertegenwo­ordigers van de verschille­nde deelsector­en van de bouw. Voorzitter is Vicky Dethier, die samen met haar broer Kevin het bouwbedrij­f Dethier uit Alken leidt. “Onze agenda zit al goed vol”, lacht Vicky Dethier. “Behalve het knellend personeels­gebrek, staan er nog andere grote uitdaginge­n op de agenda. Ik denk daarbij aan de gevolgen van de betonstop en de nieuwe visie op ruimtelijk­e ordening in Vlaanderen. Maar ook aan innovatie en digitalise­ring. Naast het grote aantal zelfstandi­bouwsector gen in de bouw, telt Limburg 1.700 bouwbedrij­ven met één tot vier medewerker­s. Het zal zaak zijn om ook deze, vaak jonge bedrijven te versterken en hen mee op de trein van de innovatie en digitalise­ring te trekken. Het is immers in deze categorie van kleine werkgevers dat we de meeste faillissem­enten optekenen.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium