Het Belang van Limburg

Warm buffet

- Pascal Paepen, Economist Thomas More en KU Leuven

Ieder jaar in mei vergaderen enkele miljardair­s en een resem miljonairs in Omaha, de grootste stad in de Amerikaans­e staat Nebraska. Het gaat niet om een obscure bijeenkoms­t van een klein gezelschap op een geheime plek. Liefst 42.000 mensen van over de hele wereld vergaderen mee! De enige voorwaarde is dat je aandeelhou­der moet zijn van Berkshire Hathaway en tijd en geld kan vrijmaken om tot Omaha te reizen. Berkshire Hathaway is het beursgenot­eerde vehikel van Warren Buffett, ’s werelds bekendste belegger en ook een van de rijkste mensen op aarde. Zelf bezit de man voor ruim 80 miljard dollar aandelen van zijn vennootsch­ap. Hij bouwde het bedrijf, oorspronke­lijk een textielfir­ma, om tot een verzekeraa­r en beleggings­groep. Dat bleek een uitstekend­e zet, want sindsdien leverden de aandelen beleggers een winst op van gemiddeld 20 procent per jaar. In 1962 kon je een aandeeltje kopen voor amper 7,5 dollar. Nu is datzelfde aandeel 300.000 dollar waard!

Het succes van Warren Buffett is gebaseerd op een heel eenvoudig concept: gezond verstand. Buffett begon er de vergaderin­g mee. Regel 1: panikeer niet. Er lijkt zoveel ellende in de wereld. Iedere dag miserie! Maar in werkelijkh­eid hebben we het nog nooit zo goed gehad als nu. Buffett toont enkele krantenkop­pen uit maart 1942. Het leek toen alsof Japan en Duitsland de oorlog zouden winnen. Aandelen werden verkocht en er was veel pessimisme. Was je toen zo moedig om voor 10.000 dollar aandelen te kopen van een mix van Amerikaans­e bedrijven, dan zou die belegging op dit moment aangegroei­d zijn tot… 51 miljoen dollar! Waarom? Omdat bedrijven winst maken. Belegde je diezelfde 10.000 dollar niet in aandelen, maar in goud? Dan had je nu 400.000 dollar. Niets beters dus dan aandelen, ook al zakken die af en toe fors. Regel 2: doe nooit mee met onzin. Buffett en zijn compaan Charlie Munger halen hard uit naar wie speculeert met bitcoin. “De enige reden waarom iemand bitcoins of andere zogenaamde cryptomunt­en koopt, is omdat die hoopt dat iemand anders er later meer voor zal betalen. Vroeg of laat zal dat fout aflopen.”

Regel 3: beleg op lange termijn. Buffett lijkt ouderwets ten opzichte van al die beleggers die nu kopen om enkele dagen of weken later weer te verkopen. Dat begrijpt Buffett niet. Het is schadelijk voor je rendement, ook al omdat je bij iedere transactie kosten betaalt. Wie belegt in excellente bedrijven en bereid is die aandelen lang bij te houden zal uiteindeli­jk beter presteren.

Buffett heeft gelijk. Dat vinden heel wat beleggers, van de VS tot in China. Als 88-jarige doet hij niet liever dan nog iedere dag naar kantoor te gaan. Om nog rijker te worden? Misschien. Maar vooral omdat hij graag werkt en goed is in zijn vak: beleggen!

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium