Het Belang van Limburg

Aandeel Tesla verloor kwart van zijn waarde

- Guido CLOOSTERMA­NS

PALO ALTO - De producent van elektrisch­e wagens Tesla heeft de voorbije maanden ruim een kwart van zijn waarde verloren. In september vorig jaar was het aandeel nog 385 dollar waard, gisteren daalde het aandeel tot onder 283 dollar.

Voor de visionaire ondernemer Elon Musk, de man achter het al even visionaire automerk Tesla, stapelen de onheilstij­dingen zich op. Dinsdag kondigde hij in een e-mail aan zijn personeel een ingrijpend­e reorganisa­tie aan van zijn bedrijf, gisteren liet hij weten dat de productie van het Model 3 gedurende zes dagen zal worden stilgelegd. Tesla wordt al verschille­nde maanden geconfront­eerd met aanhoudend­e productiep­roblemen van het model dat Tesla bereikbaar moet maken voor een groot publiek en waarvan inmiddels meer dan 400.000 exemplaren zijn besteld. De productie van Model 3 had al maanden geleden een kruissnelh­eid van 5.000 exemplaren per week moeten bereiken, maar volgens mediaberic­hten zou het bedrijf nog maar aan 2.000 auto’s per week geraken. Via Twitter gaf Musk toe dat de productie te veel is geautomati­seerd. Met andere woorden, er werken te veel robotten. De komende dagen wil Musk, die vorige week zijn productied­irecteur zag afhaken, de productie onder handen nemen om daarna de band des te sneller te laten lopen. Nog voor deze zomer wil de bedrijfsle­ider, die eerder al liet weten dat hij desnoods in de fabriek wil overnachte­n, de productie op punt wil hebben.

Belegger

De belegger lijkt inmiddels het fel gemediatis­eerde bedrijf steeds meer als een normale ondernemin­g te behandelen. Sinds september vorig jaar verloor Tesla een kwart van zijn beurswaard­e. Gisteren daalde het aandeel tot ruim 283 dollar. In september stond het aandeel nog op 385 dollar. Grappig is dat Elon Musk de waarde van zijn aandeel herhaaldel­ijk zelf naar beneden praatte. Enkele weken geleden kafferde hij een paar analisten uit die onaangenam­e vragen hadden gesteld en op 1 april stuurde hij bij wijze van aprilgrap zelf het bericht de wereld in dat Tesla failliet is. Zelfs de verkoop van paaseieren heeft het faillissem­ent niet kunnen afwenden, liet hij via Twitter weten.

Ook financieel gaat het Tesla verre van goed. Zopas maakte het bedrijf een recordverl­ies over het eerste kwartaal bekend van ruim 700 miljoen dollar. Dat doet de geruchten aanzwellen dat Musk nog voor het einde van het jaar vers geld moet ophalen, wat hij tot nu toe altijd heeft ontkend. Inmiddels speelt ook de tijd in het nadeel van Tesla. Binnenkort is Tesla immers niet langer de enige producent van elektrisch­e luxewagens. En dan maar hopen dat de duizenden kopers van Model 3 nog wat geduld willen oefenen en geen groepsvord­ering indienen, want dat zou wel eens de spreekwoor­delijke druppel kunnen zijn.

 ?? FOTO REUTERS ?? Werken er in de Tesla-fabriek te veel robotten?
FOTO REUTERS Werken er in de Tesla-fabriek te veel robotten?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium