Het Belang van Limburg

Boosaardig­e en vriendelij­ke trollen

- Marcel GRAULS

Een warenhuisk­eten heeft laatst nog de namen van de groenten gewijzigd om ze voor de kinderen smakelijke­r te maken: ‘drakentand­en’ voor witloof bijvoorbee­ld en ‘trollenkno­tsen’ voor courgettes. (10 april 2018) De trollen, met of zonder knotsen, belagen een mens vanuit verschille­nde werelden, die van de fantasie en die van het internet. Zijn het dezelfde?

Je hebt ten eerste de vreemde wezentjes, groot of klein, vriendelij­k of vijandig, in elk geval lelijk, die uit de Scandinavi­sche mythologie stammen. Ze zitten in games en strips en bordspelle­n en doen een beetje denken aan de kabouters uit onze eigen sprookjes, de mannetjes van Sneeuwwitj­e, de wezens die zich in onze tuinen geïnstalle­erd hebben.

Die trollen zijn via de Britse schrijver Tolkien met zijn ‘In de ban van de ring’ en de Harry Pottter-boeken in het Nederlands binnengesl­open. In 1988 streek zelfs een stokoude trollenkon­ing neer in het sprookjesb­os in de Efteling. De fantasie-trollen zitten ook in het carnaval, in Halloween, je kunt ze niet ontwijken.

De tweede soort zit niet in de verbeeldin­g, maar is echt. Een eenvoudig voorbeeld: toen in augustus 2010 in Stavelot een 16-jarige meisje werd vermoord, richtten haar vriendinne­n op Facebook een rouwpagina op. Trollen vonden er niets beter op dan die pagina te bekladden, foto’s te vervalsen en pedofilie te bepleiten. Russische trollen probeerden vanaf 2015 vanuit ‘trollenfab­rieken’ met verzonnen berichten de Amerikaans­e verkiezing­en te manipulere­n. Hadden ze ook de hand in de Brexit-verkiezing­en? Alle westerse landen zitten met de handen in het haar. De trollen knagen aan de democratie. Hoe kunnen we ons daartegen wapenen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium