Het Belang van Limburg

Huis onbewoonba­ar na kelderbran­d

-

In de Ambachtstr­aat in Helchteren is dinsdagavo­nd rond 21 uur brand uitgebroke­n in de kelder van een huis. De hitte was zo intens dat de waterleidi­ng sprong. De schade is groot. Er raakte niemand gewond, maar het pand is onbewoonba­ar.

Giuseppe Cacucciolo woont al acht jaar in het huis. Zijn vriendin Stephanie Esprit is een jaar geleden bij hem ingetrokke­n. De meubels uit haar vorige woning waren in de kelder opgeslagen. Op het ogenblik van de brand zaten ze televisie te kijken. Toen plots de stroom uitviel, ging Giuseppe naar de kelder waar de elektricit­eitskast hangt. “Toen ik de deur opende, zag ik vuur. Ik heb onmiddelli­jk de deur terug dichtgedaa­n en ben naar mijn vriendin gelopen.”

Machteloos

Ze had intussen de brandweer gebeld. “Die was er binnen de vijf minuten, maar op zo’n moment duurt dat toch heel lang. Je voelt je machteloos. Plots waren we dakloos. Gisternach­t hebben we bij mijn broer geslapen hier in de buurt. Vandaag zijn we enkele kleren komen halen om dan bij mijn ouders in Heusden-Zolder in te trekken. De vrouw van mijn broer kan elk moment bevallen. Ik ben peter. Het cadeau hadden we al gekocht en het staat in de kamer naast de kelder. Maar die is ook vernield. Nu moeten we op zoek naar een nieuw cadeau. Ik heb wel gezien dat je op zo’n momenten je buren leert kennen. Iedereen kwam naar buiten voor hulp. Van sommigen hebben we een jas gekregen, anderen hebben ons een slaapplaat­s aangeboden. We zijn blij dat niemand gewond is geraakt.”

Rook ingeademd

Stephanie Esprit was nog vlug terug naar binnen gelopen om de ramen te sluiten. “De rook heeft op mijn adem gepakt. Onze kat Leon, die in de winter in de kelder slaapt, lag op dat moment in zijn mand. Hij is in paniek gevlucht. Gelukkig is hij vanochtend teruggekom­en. Maar we merken wel dat als we hem aaien hij nog altijd onder de indruk is. Ik ben er eerlijk gezegd ook nog niet goed van.”

 ?? FOTO ZB ?? Door de hitte was ook een waterleidi­ng gesprongen die een deel van de garage blank zette.
FOTO ZB Door de hitte was ook een waterleidi­ng gesprongen die een deel van de garage blank zette.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium