Het Belang van Limburg

Twee treffers van Griezmann in het hol van de leeuw

Dodelijk efficiënt Atlético triomfeert na lelijke finale

- Guillaume MAEBE

Jammer voor Gert Verheyen. Analyseerd­e hij bij Sporza voor het laatst een wedstrijd, kreeg hij een lelijke finale voorgescho­teld. Atlético Madrid won, op z’n Atlético’s. Dodelijk efficiënt en voorspelba­ar. Slaapverwe­kkend voor de neutrale fan, likkebaard­en voor de fanatici van Diego Simeone. Die zijn prijzenkas­t puilt stilaan uit.

Hij stond daar in de nok van het stadion, gehuld in de rook die de vurige Marseille-fans hadden ontwikkeld. Diego Simeone overschouw­de na een halfuur zijn troepen en zag dat het goed was. Schorsing of geen schorsing. L’OM was in het vijandige Lyon, waar de Europa League-finale plaatsvond, heel goed begonnen. Wat als Valère Germain die reuzekans na vier minuten had binnengetr­apt? Maar even snel werd het geconfront­eerd met de realiteit. Balverlies van André-Frank Anguissa. Eén passje van Gabi, Antoine Griezmann met de afwerking: 0-1. Twintig minuten ver, maar fluit toch maar af, scheids. Want eens op voorsprong gekomen verliest Atlético Madrid niet. Vier treffers slikten de Spanjaarde­n in deze Europa League. Vier doelpunten op negen matchen, dat is er niet eens één om de twee partijen.

Creatieve werkpaarde­n

Zelfs in wat mogelijk het laatste seizoen van Simeone bij Atlético is, gaan alle spelers door het vuur voor hem. Kenmerken van dit Simeone-tijdperk: artiesten als Koke, Griezmann of Saul Niguez zijn onder de Argentijn ware werkpaarde­n. Een oudgediend­e als Diego Godin weet perfect wanneer hij wil dat zijn coach de bal liever weggekeild ziet. En Diego Costa is onder Simeone de beste variant van Diego Costa: die van scorende smeerlap. Zeventig minuten zat Marseille in de tang van dat kuitenbijt­ende Spaanse geheel. Dat creatievel­ing Dimitri Payet al vroeg uitviel, maakte de kruistocht er voor de Fransen alleen maar doellozer op.

Zes op negen voor Spanje

Atlético hield de 0-1 voor rust makkelijk vast en scoorde meteen na rust de 0-2. Griezmann opnieuw. Gabi zette helemaal op het eind de kers op de taart. Scheids, had dan toch afgefloten. Door de zege van Atlético blijft de Europa League Spaans kleuren. Van de negen finales sinds de invoering van de competitie in het seizoen 2009-2010 werden er maar liefst zes gewonnen door Spaanse ploegen: drie keer heerste Sevilla, drie keer won Atlético. Twee van die zeges kwamen er onder Simeone. Tel daar nog twee verloren Champions League-finales, een titel, een beker en een Spaanse en Europese Supercup bij en je beseft nog maar eens dat Simeone van Atlético een Europese topclub heeft gemaakt. Wat je ook van zijn voetbalfil­osofie vindt.

MARSEILLE: Mandanda, Sarr, Rami, Luiz Gustavo, Amavi, Anguissa, Payet, Sanson, Thauvin, Germain, Ocampos

ATLÉTICO MADRID: Oblak, Vrsaljko, Gimenez, Godin, Hernandez, Correa, Saul Niguez, Gabi, Koke, Costa, Griezmann

VERVANGING­EN: 32’ Payet door Lopez, 46’ Vrsaljko door Juanfran, 55’ Ocampos door N’Jie, 74’ Germain door Mitroglou, 88’ Correa door Thomas, 90’ Griezmann door Torres

DOELPUNTEN: 21’ Griezmann, 0-1, 49’ Griezmann 0-2, 89’ Gabi 0-3

GELE KAARTEN: 24’ Vrsaljko, 38’ Amavi, 75’ Luiz Gustavo, 78’ N’Jie, 78’ Hernandez TOESCHOUWE­RS: 58.000

SCHEIDSREC­HTER: Björn Kuipers

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ?? FOTO AFP ?? De Atlético-spelers doken feestend de nacht in.
FOTO AFP De Atlético-spelers doken feestend de nacht in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium