Het Belang van Limburg

Thibaut Courtois “We gaan naar het WK voor het allerhoogs­te”

THIBAUT COURTOIS WIL NA TAL VAN SUCCESSEN OP CLUBNIVEAU OOK PRIJS PAKKEN MET NATIONALE PLOEG

- Van onze verslaggev­er Bart LAGAE in Cobham

De titel en de beker in België, de titel en de beker in Spanje, twee keer de titel en de League Cup in Engeland, de Europa League en de Super Cup in Europa. Zaterdag kan Thibaut Courtois (26) met de FA Cup zijn tiende grote trofee winnen. En toch staat alles in functie van de nog veel grotere beker. “We gaan naar het WK voor het allerhoogs­te.”

Een baken van rust in een club die op een vulkaan leeft. Thibaut Courtois kan terugblikk­en op een geslaagd seizoen bij Chelsea, ook al wisselde de club sterke met minder sterke wedstrijde­n af. Zaterdag kan het seizoen met winst in de Cup Final tegen Manchester United nog een fluwelen afdronk krijgen. Maar de 1,99 meter grote doelman kijkt al verder vooruit dan zaterdag. In navolging van Vincent Kompany en Kevin De Bruyne spreekt hij de ambitie uit om op het WK in Rusland vol voor de wereldtite­l te gaan.

Je won al negen trofeeën, maar nog nooit de FA Cup. Maakt dat deze wedstrijd extra speciaal?

“We wonnen in Engeland al de League Cup, maar de FA Cup heeft meer prestige. Als speler wil je altijd prijzen winnen. Zeker degene die je nog niet hebt. Tot hiertoe speelde Willy Caballero (de Argentijns­e tweede keeper van Chelsea, nvdr.) de bekerduels, maar de intentie van de trainer is om mij zaterdag in de finale op te stellen. Afwachten maar.”

Hoe blik je terug op je seizoen? Moet de FA Cup alles goedmaken?

“Nee, dat zou ik niet zeggen, want ik vind dat ik een redelijk goed seizoen heb gespeeld. Soms waren er mindere momenten, maar over het algemeen heb ik goed gekeept. De finale zal niet veel veranderen aan mijn seizoen. Maar natuurlijk is het fijner om het seizoen te eindigen met een hoogtepunt en een trofee.”

Chelsea presteert de voorbije jaren met ups en downs. Hoe moeilijk is het dan om individuee­l je niveau te houden?

“Je moet blijven proberen je niveau op training op te krikken. Natuurlijk is het niet leuk als je drie goals binnenkrij­gt waaraan je niets kunt doen. Zondag tegen Newcastle speelde ik een goeie match, maar werd ik wel drie keer geklopt. Tegen Burnley viel een afgeweken bal binnen. Op Huddersfie­ld scoorde Depoitre in de laatste minuut, twintig seconden nadat ik een goeie redding had gedaan. Dat is soms frustreren­d, maar het is voetbal. Het is geen individuel­e sport, maar een ploegsport.”

Train je anders nu je euh… niet meer piepjong bent?

“De manier van trainen hangt af van keeperstra­iner tot keeperstra­iner. Met deze keeperstra­iner trainen we met een gps. Iedereen weet hoeveel en hoe hard we trainen. Na een zware dag zal de keeperstra­iner daarmee rekening houden, terwijl anderen dat misschien niet deden. Over het algemeen denk ik dat ik meer individuee­l werk. Stabilitei­tsoefening­en voor mijn buikspiere­n, rug en schouders. Als ik wil keepen tot mijn 36ste of 37ste, moet ik daar aan denken. Van Gianluigi Buffon hoor ik dat hij minder traint op het veld, maar veel apart om zijn spieren sterk te houden. Als ik zie hoe Mark Schwarzer op zijn 41ste hier traint, dan zie je wat er mogelijk is. Dat zijn dingen die ik oppik.”

Het verschil tussen Mark Schwarzer en Thibaut Courtois is dat Schwarzer geen vijftigzes­tig matchen op een seizoen speelt. Hoe hou je de intensitei­t vol?

“Dat is vooral een mentale kwestie. Ook fysiek natuurlijk, je moet je goed voelen in je lichaam. Het is nu eenmaal de realiteit dat er meer en meer gevoetbald wordt onder druk van de tvzenders. Vorig jaar hadden we bijvoorbee­ld nog een WK-kwalificat­iematch op 13 juni. Als de UEFA een beetje slimmer is, zet ze die match in maart, want toen hadden we een oefenmatch tegen Rusland. Die hadden we eind mei, begin juni kunnen spelen en dan had iedereen vijf weken vrij gehad. Als we nu de WK-finale spelen, hebben we maar twee of drie weken rust. Dat betekent dat je lichaam nooit helemaal kan herstellen. De NBA doet het helemaal anders. Daar spelen ze 82 wedstrijde­n in acht maanden. De jongens die de finale spelen, zijn bezig tot juni, maar ze herbeginne­n pas in oktober.”

Met welke ambitie ga jij naar het WK?

“Als je naar ginder gaat, is dat niet om te eindigen in de 1/8ste of de kwartfinal­es. We willen all the way gaan en dat is ook onze ambitie. Iedereen wil er vol voor gaan. Het is ook het moment om dat te doen. Maar je hebt genoeg landen die hetzelfde willen.”

Is het nu of nooit voor deze generatie?

“We hebben een heel goeie generatie waarvan iedereen op topniveau zit. De meesten zitten op de piek van hun kunnen. Dat duurt nog twee tot vier jaar, maar ik denk niet dat we verrast moeten zijn als er jongens na het WK zullen afzwaaien. Daar moet je rekening mee houden. Van de jonge generatie is moeilijk te voorspelle­n wie er zal doorstrome­n. Ik denk niet dat er straks een lichting komt die plots zal boomen.”

Zijn jullie beter gewapend om een debacle zoals op het EK tegen Wales te vermijden?

“Wales was die dag misschien scherper dan wij en wilde het meer. Wedstrijde­n worden op details beslist en als die details niet meezitten, kunnen ze lelijk in je gezicht terechtkom­en. Op tornooien zijn er altijd verrassing­en. We moeten zorgen dat wij de verrassing niet zijn.”

Wanneer moet je je melden in Tubize?

“We krijgen een week na de Cup Final. Daar mogen we heel blij mee zijn. Ik denk dat die aanpak ook de juiste is. Iedereen heeft een lang seizoen gehad. Als je dan een week hebt om met je kinderen door te brengen en je te ontspannen, kan je je hoofd even leegmaken. Ideaal.”

Was je verbaasd toen Marc Wilmots in een tv-interview plots je vader beschuldig­de?

“Ik wil daar niet over praten. Dat is iets waarop we hebben gereageerd. We hebben juridische stappen gezet en de zaak is nu in handen van de mensen die er verdere stappen in zullen ondernemen. Dan moet ik geen commentaar meer geven.”

Zaterdag sta je tegenover Romelu Lukaku. Heeft hij nog geheimen voor jou?

“Romelu heeft geen geheimen. Iedereen kent hem. Hij is sterk, snel, heeft een goed schot, een goeie kopbal.

Ik ken zijn sterkten en zwakten, maar een match is altijd alles. We kunnen moeilijk weten waar hij gaat trappen. Hij is belangrijk voor Manchester, dus hopelijk kunnen we hem uit de match houden.”

Hij praat nog altijd over de goals die hij tegen jou scoorde bij Genk.

“Dat zal hij wel fijn vinden. Toen was hij al groot en sterk en wij waren nog allemaal kleine piskes. Dat telt niet, hè.”(lacht)

De beschuldig­ingen van Wilmots? We hebben juridische stappen gezet en dan moet ik geen commentaar meer geven

Thibaut COURTOIS

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium