Het Belang van Limburg

Stijn Bijnens verlaat LRM voor Cegeka

Hasselaar Stijn Bijnens keert na elf jaar terug naar ICT-sector

- Yves LAMBRIX / Dominiek CLAES

HASSELT - Algemeen directeur Stijn Bijnens (49) verlaat na elf jaar de Limburgse Investerin­gsmaatscha­ppij LRM. Vanaf 2019 wordt hij de nieuwe CEO van Cegeka, de IT-reus uit Hasselt met 4.200 werknemers in elf landen. De LRM wil dit najaar een waardige vervanger hebben gevonden.

HASSELT - Het nieuws kwam gistermidd­ag als een donderslag bij heldere hemel: algemeen directeur Stijn Bijnens (49) verlaat na elf jaar de Limburgse Investerin­gsmaatscha­ppij LRM. In die functie heeft de Hasseltse visionair, samen met voorzitter Hugo Leroi, onmiskenba­ar een zware stempel gedrukt op de economisch­e relance van Limburg. Bijnens gaat op 1 januari 2019 aan de slag als CEO van Cegeka, de grote IT-groep met zetel in Hasselt waar hij er oprichter André Knaepen opvolgt. Tegen het einde van het jaar wil de LRM een nieuwe directeur aanstellen.

“Durvers, dromers, beeldensto­rmers. In ondernemer­s lijken veel persoonlij­kheden samen te komen. Door een duidelijke visie te ontwikkele­n op de Limburgse economie is Stijn Bijnens met de LRM een belangrijk­e wegbereide­r en gangmaker van innovatie in deze regio geworden.” Zo omschreef rector Luc De Schepper van de UHasselt Stijn Bijnens, toen die er begin vorig jaar een eredoctora­at kreeg. Wanneer Stijn Bijnens spreekt, luistert Limburg, of het nu toponderne­mers of toppolitic­i zijn. Toch durft Bijnens hen ook tegensprek­en en tegen de stroom inroeien, om nadien zijn grote gelijk te halen. Een voorbeeld? Tegen grote economen als Paul De Grauwe in, bleef hij geloven in de maakindust­rie. Maar die moest dan wel ‘slim’ zijn.

“Rasechte ondernemer”

Vanaf januari 2019 gaat Bijnens dus als CEO aan de slag bij de Cegeka, dat vorig jaar zijn 25ste verjaardag vierde. Oprichter en huidig CEO André Knaepen verhuist naar de voorzitter­sstoel van de ITreus dat met 4.200 werknemers in elf landen een van de meest succesvoll­e en toonaangev­ende ondernemin­gen in Vlaanderen is. “Dit is het uitgelezen moment om de operatione­le leiding door te geven, temeer omdat we willen groeien tot een Europese speler van formaat”, zegt Knaepen. “Daarom hebben we gezocht naar iemand die de juiste achtergron­d, sterk leiderscha­p en relevante ervaring combineert. Met Stijn halen we een rasechte ondernemer aan boord, die bovendien het huis kent.”

“Groot gemis”

“Wij zien Stijn niet graag vertrekken”, reageert LRM-voorzitter Hugo Leroi, met wie Bijnens al een decennium lang een ijzersterk­e tandem vormt. “Onder zijn verantwoor­delijkheid is de LRM uitgegroei­d tot een slagkracht­ige, dynamische en gerespecte­erde organisati­e. Maar het werk is nog niet af. Denken we maar aan het beheer en de verdere uitbouw van de bedrijvenp­ortefeuill­e, de klimaatpro­jecten, de ontwikkeli­ng van campussen, incubatore­n en bedrijvent­erreinen, en de attracties binnen de vrijetijds­economie. Het is met die uitdaginge­n voor ogen dat de raad van bestuur, in samenspraa­k met onze aandeelhou­der het Vlaams Gewest, op zoek zal gaan naar een nieuwe CEO.”

“Mooie jaren”

Omdat hij tot het einde van het jaar bij LRM aan de slag blijft, wil Stijn Bijnens voorlopig geen interviews geven. “Ik heb bij LRM tien prachtige jaren beleefd. Het was een privilege om met de medewerker­s en bedrijven van LRM te werken aan een Limburgs ondernemer­slandschap dat resoluut internatio­nale ambities koestert”, reageert hij. “De stap naar Cegeka ligt voor mij perfect in het verlengde van die missie. Ik kijk er naar uit om terug te keren naar de boeiende ICT-wereld, waar het snel gaat met innovaties zoals artificial intelligen­ce, blockchain en nog zovele andere. Deze nieuwe technologi­eën op korte termijn vertalen naar toepasbare oplossinge­n voor klanten is op zich al een hele opdracht. Ik zie in Cegeka het ideale platform om deze oplossinge­n op hun beurt schaalbaar te maken en Europees neer te zetten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium