Het Belang van Limburg

Tien realisatie­s

-

Toen Stijn Bijnens in 2008 CEO werd van de LRM, was het daar nog puinruimen. Hij kreeg de aftandse mijnsites in de schoot geworpen en de opdracht om een nieuwe visie op LRM als participat­iemaatscha­ppij en rollend investerin­gsfonds te ontwikkele­n. De LRM heeft een bepalende rol gespeeld in de economisch­e ontwikkeli­ng van Limburg.

1 335 bedrijven: in totaal heeft de LRM ruim 600 miljoen euro geïnvestee­rd in 335 bedrijven, goed voor bijna 8.000 jobs. Kers op de taart is verkoop van de participat­ie in het Truiense Punch Powertrain aan het Chinese Yinyi. Dat leverde LRM in 2016 een monsterwin­st van 168 miljoen euro op.

2 Financieel gezond: met een eigen vermogen van 390 miljoen euro blaakt de LRM van de financiële gezondheid.

3 Veel dividenden: er werd in totaal voor 347 miljoen euro aan dividenden uitgekeerd, die door het

Vlaams Gewest integraal werden doorgestor­t naar de stichting Limburg Sterk Merk (LSM) dat daarmee maatschapp­elijke projecten zoals de UHasselt, het nationaal Park Hoge Kempen en het Gallo-Romeins Museum mee ondersteun­de.

4 Zeven mijnsites: de LRM heeft de zeven Limburgse mijnsites allemaal een nieuwe bestemming gegeven, telkens met een hoog toeristisc­h potentieel. In Maasmechel­en (Terhills) komt straks nog een nieuw vakantiere­sort dat 230 nieuwe jobs oplevert.

5 Negen incubatore­n: de LRM had ook een belangrijk­e vinger in de pap bij de verwezenli­jking van de negen incubatore­n in Limburg. Daar zetelen de belangrijk­e bedrijven van morgen.

6 Bedrijvenc­ampussen: Succesvoll­e bedrijvenc­ampussen zoals Corda Campus, Thorpark en Drone Port Brustem zijn er enkel kunnen komen door LRM. Op de voormalige Ford-site komt nog een campus voor de slimme maakindust­rie.

7 Groen omarmen: de LRM investeerd­e ook in natuur en groene energie. Exemplaris­ch is het akkoord met de Natuurbewe­ging voor een zonnepark in Lommel.

8 Klimopleni­ngen: onder impuls van Bijnens werden de Klimopleni­ngen nieuw leven ingeblazen. Daarmee konden al meer dan 120 groeiproje­cten op zuurstof rekenen.

9 SALK: de LRM speelde een centrale rol in de

ontwikkeli­ng en implementa­tie van het SALK-plan, waardoor Limburg het Ford-debacle sneller te boven kwam dan gepland.

10 Sterk team: Stijn Bijnens wist zich in het management en in de raad van bestuur van LRM ook te omringen met intelligen­te mensen. Samen met voorzitter Hugo Leroi vormde hij een ijzersterk­te tandem aan het hoofd van LRM.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium