Het Belang van Limburg

Casteels moet Wolven redden van degradatie

WANBELEID DUWT GEVALLEN TOPCLUB VOOR TWEEDE JAAR OP RIJ OP RAND VAN AFGROND

- Bob FAESEN

VfL Wolfsburg houdt de adem in. De ex-club van Eric Gerets en Kevin De Bruyne speelt vanavond de heenmatch van de play-downs. Het nietige Kiel geldt als de underdog, maar zit in de juiste flow. Terwijl het bij Wolfsburg somberheid troef is. De autostad rekent op uitblinker Koen Casteels (ex-KRC Genk) en hoopt dat Houthalena­ar Divock Origi kan ontploffen. Hoe is het zover kunnen komen voor Wolfsburg?

Het is het tweede seizoen op rij dat Wolfsburg zestiende eindigde en de barragemat­ch om degradatie moet spelen. Vorig jaar haalden die Wölfe het van Eintracht Braunschwe­ig. Het seizoen was dit jaar eigenlijk al verloren na vier speeldagen, toen trainer Andries Jonker buiten werd gezet na een 4 op 12. De Nederlande­r, onlangs nog genoemd bij STVV, had een kern samengeste­ld voor aanvallend voetbal. Jonge spelers werden gehaald en sterren als Vieirinha (PAOK), Luiz Gustavo (Marseille) en Rodriguez (Milan) vertrokken. Een filosofie die totaal niet het gewenste effect kende. Jonker werd opgevolgd door Martin Schmidt. Hij stond voor een totaal ander voetbal, dat van Jürgen Klopp: veel pressing en de bal aan de tegenstand­er laten. Probleem was dat Schmidt daar het spelersmat­eriaal niet voor had. In februari stapte de Zwitser zelf op. Bruno Labbadia nam het stokje over. Hij kreeg te maken met een heuse blessurego­lf. Voor het duel van vanavond mist hij acht potentiële basiskrach­ten.

Kiel is dus zeker niet kansloos?

Het blijft David tegen Goliath, maar Kiel deed het verrassend goed in de Tweede Bundesliga. Het maakte de meeste goals (71) en heeft met jongens als Schindler, Drexler en Duksch enkele gevaarlijk­e spelers in de rangen. Trainer Markus Anfang (43) krijgt lof voor zijn moderne werkwijze. Daarbij zit Wolfsburg in een veel negatiever­e spiraal dan de barragemat­ch van vorig jaar. Na het dieselscha­ndaal was Volkswagen gedwongen het budget van de club, die voor 100 procent eigendom is van de autobouwer, terug te schroeven, maar het budget dat overbleef is nog altijd het zevende van de Bundesliga. Supporters zijn het wanbeleid van de laatste jaren beu. In een poging de vele kritiek om te draaien, heeft Volkswagen waar zowat de hele stad Wolfsburg werkt – beslist om vandaag iedereen vroeger te laten stoppen met werken. Het hoopt zo de mensen vroeger naar het stadion te krijgen en een positieve buzz te creëren.

Hoe was Divock Origi zijn seizoen?

Moeilijk. Navraag bij Duitse collega’s leert dat de 23-jarige Houthalena­ar in het eerste halfjaar behoorlijk speelde, maar dat hij er de laatste maanden nog maar weinig van bakt. Wolfsburg zou er evenwel alles aan gedaan hebben om Origi goed te laten functioner­en. Mario Gomez werd in januari verkocht aan Stuttgart en Origi bleef het vertrouwen krijgen, al kreeg onze landgenoot Landry Dimata (20) een paar wedstrijde­n de voorkeur. Het laatste halfjaar van Origi was echt niet goed. De Liverpoolh­uurling scoorde sinds de winterstop amper twee keer en zal in principe niet in Wolfsburg blijven.

Wist Koen Casteels (ex-Genk) zich wel te onderschei­den?

Zeker. De 25-jarige Casteels werd door het gerenommee­rde Duitse voetbalbla­d ‘Kicker’ zelfs verkozen tot Doelman van het Jaar. Hij wordt algemeen beschouwd als de beste speler van Wolfsburg. Nochtans was er aanvankeli­jk enige scepsis over Casteels, die nummer één was geworden na het vertrek van Diego Benaglio (Monaco). Een zware erfenis. Benaglio geldt als een waar clubicoon. Hij won als aanvoerder van Wolfsburg de landstitel, de beker en de Supercup. Door zijn goede prestaties deed Casteels Benaglio helemaal vergeten en in Duitsland vindt men de ex-doelman van KRC Genk zelfs klaar voor een stap hogerop. Casteels gaf zelf aan dat hij graag blijft, mits zijn ploeg zich verzekert van het behoud. Maandag staat de terugwedst­rijd in Kiel op het programma.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium