Het Belang van Limburg

“Trainers zijn hier ook

KBVB sluit dankzij prestaties Rode Duivels contract af met Chinese voetbalbon­d

-

Het succes van onze Rode Duivels wekt zoveel bewonderin­g dat de Chinese voetbalbon­d koos voor België om hen te helpen bij de expansie van hun voetbal. Gisteren onderteken­de Chris Van Puyvelde, technisch directeur van de KBVB, in Peking de overeenkom­st. “Ze hebben dringend nood aan opleiding. Nu worden hier trainingen gegeven door Spaanse postbodes.”

Cai Yong, vicevoorzi­tter van de Chinese voetbalbon­d (CFA), en Chris Van Puyvelde onderteken­den gisteren in Peking een overeenkom­st waarin staat dat de Belgische voetbalbon­d de CFA gaat helpen bij de ontwikkeli­ng van het Chinese voetbal.

China probeert dus niet enkel onze Rode Duivels – Witsel en Carrasco spelen er al, Fellaini, Dembélé en Mertens worden aan de mouw getrokken – naar het Oosten te lokken, het wil ook onze knowhow importeren. “Ze vinden het succes van onze nationale ploeg, nummer drie op de FIFArankin­g, hier ongelofeli­jk”, zegt Van Puyvelde. “Vooral als ik hen toon dat België qua oppervlakt­e 351 keer in China kan. (lacht) Ik ben zelfs al op twee CFA-congressen geweest waarop alleen de FIFA, de UEFA en… Belgium waren uitgenodig­d.” Zo hoog staat ons kleine landje er dus aangeschre­ven.

De samenwerki­ng zal zich vooral situeren op het vlak van opleiding. “Ik heb de Chinezen duidelijk gemaakt dat ze het niveau van hun voetbal niet zullen verhogen door talentvoll­e 24-jarige buitenland­ers aan te trekken. Dan is het een veel beter plan om talentvoll­e Chinese jeugdspele­rs uit te nodigen voor stages in Tubeke, waar we hen kunnen onderdompe­len in

onze aanpak. En voorts zullen we Belgische trainers met een pro licence die zonder club zitten proberen te overtuigen om in China aan de slag te gaan. We kunnen hier misschien zelfs een Belgisch trainingsc­entrum neerpoten…”

Kwaliteit boven kwantiteit

Het probleem is dat men in China altijd denkt in kwantiteit, veeleer dan in kwaliteit. “Er zijn hier immense trainingsc­omplexen met 5.000 voetballer­tjes”, vertelt René Vijt, een Belg die als adviseur voor het Chinese sportbedri­jf Winstap meewerkte aan de overeenkom­st. “Jaarlijkse kostprijs: 8,5 miljoen euro. Maar zo werkt het niet.” “Dat was in Weifang”, vult Van Puyvelde aan. “Ik ontmoette daar ook enkele Spaanse trainers, die doodleuk vertelden dat ze hier een pak meer verdienen dan thuis... waar ze postbode waren. Als ik dan kan verwijzen naar onze nationale U17, halvefinal­ist op het EK met allemaal spelers die in België zijn opgeleid, dan maakt dat nogal indruk, hoor. Maar we moeten nu ook niet denken dat we als klein landje China gaan veroveren, laat ons het maar op onze schaal doen.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? In China zijn immense voetbalsch­olen met duizenden leerlingen, maar het ontbreekt de Oosterse opleidinge­n aan kwaliteit.
FOTO BELGAIMAGE In China zijn immense voetbalsch­olen met duizenden leerlingen, maar het ontbreekt de Oosterse opleidinge­n aan kwaliteit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium