Het Belang van Limburg

“Voor niemand bang zijn”

Tongenaar Jamie Yayi Mpie op zoek naar eerste finale voor U17 op een EK

- Pieter VANLOMMEL

De Belgische U17 staan vanmiddag voor een afspraak met de geschieden­is. Op het EK in Engeland spelen ze om 14 uur tegen Italië voor een plaats in de finale. Na twee halve finales als eindstatio­n zou het de eerste keer zijn in de geschieden­is dat de jonge Duivels in dat huzarenstu­kje slagen. “De uitschakel­ing van Spanje heeft ons een boost gegeven”, blikt de Tongerse spits Jamie Yayi Mpie vol vertrouwen vooruit.

Voor wie hem nog niet kent, hier de carrière van Jamie Yayi Mpie in een notendop: Mpie trok voor het eerst de voetbalsch­oenen aan bij het intussen opgedoekte Jecora, waar zijn talent al snel werd opgemerkt door SK Tongeren. Van daaruit ging het op zijn dertiende naar OH Leuven en vervolgens Anderlecht. In het shirt van paars-wit trokken verschille­nde clubs uit Engeland en Frankrijk aan zijn mouw. Uiteindeli­jk verkaste Mpie vorige zomer voor 600.000 euro naar de Italiaanse subtopper Sampdoria.

Grieks-Congolese roots

“Op korte tijd is het al snel gegaan voor mij”, knikt Mpie, een diepe spits die ook op de flank uit de voeten kan. “Eigenlijk was het mijn droom om ooit voor Chelsea te spelen. Maar toen ik een rondleidin­g kreeg in Sampdoria was ik meteen verkocht. Alles is er op en top profession­eel en ook het sportieve plan klonk aantrekkel­ijk. Ik verblijf er samen met andere jeugdspele­rs in een soort van spelershot­el. Alles wordt er voor ons geregeld: het eten, de was, de plas, … Ik heb dus zeker niet te klagen. In het begin had ik wel een beetje heimwee, maar dat is intussen voorbij.”

Zoals zijn naam doet vermoeden, liggen Mpies wortels in het buitenland. “Mijn moeder is Griekse en mijn vader Congolees. Ze verhuisden destijds allebei naar België en hebben elkaar hier leren kennen. En daar ben ik dan uitgekomen.” (lacht)

Zelf beschouwt Mpie zich honderd procent Belg.

“Ik ben geboren en getogen in Tongeren, dat is mijn thuis. Het voelt ook als thuiskomen

telkens ik van Italië terugkom. Mijn ouders proberen me ook zo vaak mogelijk te bezoeken in Italië. Eén à twee keer per maand zakken ze naar Genua af.”

Maatje Dennis Praet

Bij Sampdoria, het huidige nummer negen in de Serie A, mocht Mpie al een aantal keer meetrainen met de A-kern. Daar loopt met ene Dennis Praet nog een landgenoot rond. “Dennis is mijn maat. Hij heeft me goed opgevangen bij Sampdoria en mij al zijn shirt cadeau gedaan”, aldus Mpie. “Hij geeft me ook af en toe tips. Op korte tijd heb ik al veel opgestoken in Italië. Het niveau van de competitie ligt hier dan ook erg hoog.” Mpie trof dit seizoen in de Italiaanse U17-competitie twaalf keer raak en ook op dit EK liet hij de netten al trillen. In de halve finale tegen regerend Europees kampioen Spanje trapte de spits de Belgen op een 1-2-voorsprong. Of stond hij althans op de goede plaats, want de Spaanse doelman trapte het leer lullig tegen Mpie aan waarop de bal in doel belandde. “Het was niet mijn mooiste goal, maar het voelde wel fantastisc­h om te scoren op een EK. Dat was zonder twijfel het mooiste moment in mijn nog jonge carrière.”

Vol vertrouwen

Vier wedstrijde­n, vier zeges, slechts één tegendoelp­unt en de bekerhoude­r eruit geknikkerd: de Belgen trekken vol vertrouwen ten strijde tegen de Italianen. “De uitschakel­ing van Spanje heeft ons vertrouwen een boost gegeven”, knikt Mpie. “Niet dat we nu plots denken dat we de beste zijn hoor. We blijven netjes met de voetjes op de grond. Maar we moeten wel voor niemand bang zijn. De sterkte van onze ploeg is het hechte collectief dat we vormen. Deze groep is als een familie voor elkaar. Laat Italië maar komen.”

 ?? Foto REUTERS ?? Jamie Yayi Mpie over zijn doelpunt tegen Spanje: “Op een EK scoren voelt fantastisc­h.” De wedstrijd is om 14 uur live te volgen op het YouTube-kanaal van UEFA.tv
Foto REUTERS Jamie Yayi Mpie over zijn doelpunt tegen Spanje: “Op een EK scoren voelt fantastisc­h.” De wedstrijd is om 14 uur live te volgen op het YouTube-kanaal van UEFA.tv

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium