Het Belang van Limburg

Veld met broedende leeuwerike­n gemaaid voor scoutskamp

Natuurpunt boos op stadsbestu­ur

- JOZEF CROUGHS

Natuurpunt is niet te spreken over het feit dat de stad de opdracht heeft gegeven om het grasland op de voormalige militaire basis in Brustem te maaien. Daar slaan vrijdag 3.750 scouts uit twaalf landen hun kamp op. “Dat daarbij ettelijke nesten van de veldleeuwe­rik verloren gingen, deert het stadsbestu­ur blijkbaar niet”, zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt Limburg.

“De aanblik na de maaibeurt is troosteloo­s. Kieviten vliegen doelloos rond. Enkele veldleeuwe­riken proberen met een schuchter lied hun verloren territoriu­m te herwinnen, terwijl kraaien zich op de kortgescho­ren grasmat te goed doen aan de kapotgered­en eieren en verhakseld­e jonge vogeltjes”, zegt Ramaekers. Nog volgens Natuurpunt loopt momenteel een studie voor de eventuele inrichting als evenemente­ndomein, maar een definitiev­e beslissing is daarover nog niet gevallen. “Natuurpunt Limburg klaagt aan dat het stadsbestu­ur van Sint-Truiden het kennelijk al als een verworven recht beschouwt om op het domein naar eigen goeddunken evenemente­n te organisere­n, zonder enig respect voor de natuurwaar­de”, besluit Ramaekers.

Pascal Vossius, schepen van Economie en Evenemente­n, betreurt het voorval: “Ik zal een intern onderzoek bevelen om na te gaan wie de opdracht heeft gegeven. Dit neemt niet weg dat er nog geen enkel bewijs is dat het maaien van het gras schadelijk is geweest voor de vogelbesta­nd. Het gaat om een 12-tal hectare in de directe omgeving van de Duitse piste. De totale oppervlakt­e van de gewezen militaire basis is 370 hectare. Daarvan is 72 hectare bestemd voor bedrijven. In eerste instantie zou het evenemente­nterrein 130 hectare zijn. Dat werd op vraag van Natuurpunt teruggebra­cht tot 94 hectare. De impact van de maaibeurt moet dan ook niet overroepen worden, want daartegeno­ver staat een evenement met 3.750 jongeren uit twaalf landen.”

 ?? Foto JOZEF CROUGHS ?? Het veld van zowat 12 hectare werd klaargemaa­kt voor de komst van 3.750 scouts.
Foto JOZEF CROUGHS Het veld van zowat 12 hectare werd klaargemaa­kt voor de komst van 3.750 scouts.
 ?? Foto BELGAIMAGE ?? Veldleeuwe­rik.
Foto BELGAIMAGE Veldleeuwe­rik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium