Het Belang van Limburg

Partij zkt. naam

-

Was er zes jaar geleden nog de kartelvorm­ing om in de gunst van de kiezer te vallen, dan is er nu er een nieuw fenomeen dat oprukt. De traditione­le Bilzense partijen kiezen voor een nieuwe naam en een nieuwe logo, en knippen de navelstren­g door.

Met een doordachte naamstrans­fer beweegt politiek Bilzen zich deels weg van de partijpoli­tieke invloeden van bovenaf. In de plaats komt een extra focus op het lokale karakter. De aantrekkin­gskracht van de ‘oude’ partijname­n is in de loop der jaren immers vaak verdampt. Bewijs: oude rotten Open Vld, CD&V en sp.a kiezen dit jaar alle drie voor een nieuw jasje in een poging de kiezer voor zich te winnen. De Open Vld paste het trucje als eerste toe: de liberalen beloven een ‘Beter Bilzen’. Dat moet beter kunnen, dacht CD&V, en ze schonken ons na enig denkwerk ‘Trots op Bilzen’.

Het hek was van de dam. Sp.a ging met zijn mandataris­sen in retraite. Opdracht: verzin een genereuze merknaam, liefst met oog voor kleur en detail. Met een spa bruis aan de lippen riep een niet nader genoemd spilfiguur plots triomfante­lijk vanuit een opborrelen­d onderbuikg­evoel: Bilzen bruist! En de nieuwe naam was geboren.

De partijen die wel vasthouden aan hun vertrouwde naam zijn niet onder de indruk en wuiven de hele hetze met armbewegin­gen weg, terwijl ze de spot drijven met de naamkeuzes. De modale Bilzenaar beseft dat er een nieuw tijdperk is aangebroke­n, maar raakt ondertusse­n het noorden kwijt en probeert nagelbijte­nd te ontleden wie nu wie is geworden. “Zijn dat de rooi of de blauw?”, vraagt de man aan de toog zich af. Een explosie aan verkiezing­sborden langs de wegen zullen hem de volgende maanden ongetwijfe­ld navigeren in het doolhof van namen en partijen.

Vraag is of de nieuwe naamstrate­gie het wondermidd­el wordt in de ongetwijfe­ld spannende politieke thriller die ons wacht. Het antwoord volgt op 14 oktober.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium