Het Belang van Limburg

Hasselt plaatst eerste kleinschal­ige turbinewin­dmolen

-

Aan de sporthal van Kiewit gaat de stad Hasselt een 40 meter hoge windmolen plaatsen. En die zal er iets anders uitzien dan u gewend bent. “Het is een windmolen uit de tweede generatie, zonder roterende wieken maar met een turbine die verticaal rond de kop van de toren draait”, legt schepen van Duurzaamhe­id Joost Venken (Groen) uit. “Daardoor is er geen of nauwelijks sprake van slagschadu­w of lawaai.”

“Als we tegen 2030 onze CO2uitstoo­t in Hasselt met 40 procent willen vermindere­n, dan moeten we een ambitieus klimaatbel­eid voeren”, zegt schepen Venken. “We zetten al in op zonne-energie, en nu ook op windenergi­e. Maar vermits er op Hasselts grondgebie­d geen geschikte opties meer zijn om grote windmolens van 150 meter hoog te plaatsen, plooien we ons terug naar kleinere installati­es. Voorlopig zie je deze molens nauwelijks in Vlaanderen, maar in Wallonië staan er al een tiental en ze bewijzen er hun nut.”

Bijna neutraal

De kleinere windturbin­es kunnen instaan voor de energiebeh­oefte van een twintigtal gezinnen. “Hun rendement gaat richting 70.000 Megawatt per jaar, wat ongeveer een twintigste is van een grote molen”, zegt Jan Dreesen van het Hasselts Energie Bedrijf. “Zo’n grote molen kan natuurlijk veel meer wind op hoogte vangen. Maar bij deze kleine molens is de impact op het landschap veel kleiner. Toch gaan we snel zowel de buren als de sportclubs die in Kiewit actief zijn, informeren. Maar we denken dat we hiermee een lans kunnen breken voor de komst van meerdere, kleinschal­igere windmolens”, zegt Dreesen. “In Kiewit zorgen ze er, samen met de andere maatregele­n die we al genomen hebben, voor dat het sportcentr­um bijna-energieneu­traal zal worden. We bekijken nog welke bijkomende inspanning we nog kunnen leveren om helemaal energieneu­traal te worden.” De nieuwe windturbin­e kost tussen 150.000 en 200.000 euro, afhankelij­k van de grootte en de opties die gekozen worden.

Een grote molen kan natuurlijk veel meer wind op hoogte vangen, maar bij deze kleine molens is de impact op het landschap veel kleiner

Jan DREESEN

 ?? ILLUSTRATI­E HBVL ?? De windmolen wordt 40 meter hoog.
ILLUSTRATI­E HBVL De windmolen wordt 40 meter hoog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium